Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 19. 18:57

Balatonfüreden lép fel az Aurin Leánykar, és a kecskeméti Katona József Színház

Balatonfüreden lép fel az Aurin Leánykar, és a kecskeméti Katona József Színház
Balatonfüred Város Önkormányzata 2011. január 21-22 -én megrendezi a hagyományos Magyar Kultúra Napja rendezvényét az Anna Grand Hotel dísztermében, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

A programok január 21-22-én várják az érdeklődőket Balatonfüreden.

 

A rendezvénysorozat hagyományosan a Kölcsey szobor megkoszorúzásával indul 21-én 12 órakor. (Ady Endre u. 13.)

 

A 18.00 órakor az ünnepi gálának ezúttal is az Anna Grand Hotel díszterme (Gyógy tér 1.) ad otthont.

 

Paloznaki Kórus előadásával kezdődik az est. A Himnusz és Esterházy Pál: Harmonia Caelestis című műve csendül fel. Vezényel: Szabó Lajos.

Közreműködnek:

Zongorán Óriás Imréné, csellón Antalné Antal Erika

 

Az idén fontos ünnepi eseménnyel egészül ki a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezendő gálaest. Balatonfüred együttműködési megállapodást köt Kecskemét városával, valamint Paloznak községgel.

Több éves múltra és számos partnerre visszatekintő hagyománya van ennek városunkban. 2008-ban a Duna televízió és a Herendi Porcelánmanufaktúra ZRT. és Balatonfüred között jött létre hasonló megállapodás. 2009-ben Tihannyal köttetett együttműködés.

 

Az elmúlt évek során a kulturális és turisztikai rendezvényekkel kapcsolatban szoros együttműködés alakult ki Debrecennel és Péccsel. Szeretnénk tovább folytatni ezt a sikersorozatot, amely alapján nagy sikerű programok valósultak már meg az együttműködések keretében.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának kezdeményezésére egy újabb kapcsolat kiépítésére nyílik lehetőség a kultúra és az idegenforgalom területén. Kecskemét gazdag történelmi és gazdasági hagyományokkal rendelkezik. 2005-ben - Balatonfüredhez hasonlóan - a Magyar Kultúra Városává választották.

Az elmúlt évek során szoros együttműködés alakult ki Paloznak Község Önkormányzata és Balatonfüred Város Önkormányzata között is. A két települést összeköti a közös kultúrtáj történelmi, művészeti, irodalmi, gazdasági hagyományrendszere. Balatonfüred és Paloznak jelenkora mindennapjainkban is összefűzi az idegenforgalom, a kulturális turizmus, a bor- és szőlőkultúra élő gyakorlata.

 

A két megállapodás ünnepélyes aláírását követőena három település polgármestere: Dr. Bóka István, Dr. Zombor Gábor és Czeglédy Ákos mond köszöntőt.

 

Az est folytatásaként dr. Bóka István polgármester átadja a „Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetés”-t, melyet az idei esztendőben Molnár Sándor, a Lóczy Lajos Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola és Kollégium tanára kapja.

 

Ezt követően az ünnepi műsort a kecskeméti Kodály Iskola adja.

 

Az Aurin Leánykar előadásában felcsendülő műsorszámok.

1. "Kecskemét is kiállítja.." népdal

2. Kodály Z.: Genfi zsoltár

3. Bartók B.: Leánynéző

4. Kodály Z.: Táncnóta

5. Karai J.: Ugrótánc /zongorakísérettel/

 

Majd Néptánc következik:

 

6. Dunán innen, Tiszán innen

7. Tánc a kecskeméti pusztákról
 

Ezt követően:

 

Fazakas Géza, a kecskeméti Katona József Színház művészének szavalata következik

 

Végezetül ismét az Aurin Leánykart hallgathatjuk:

 

8. Bárdos L.: Menyecske /zongorakísérettel/

9. Kodály Z.: Esti dal

 

zongorán közreműködik: Lovászné Gajdos Éva

 

A táncokat koreografálták és betanították Bedőcsné Szabó Rita és Bedőcs József

 

Az Aurin Leánykart vezényli Durányik László

 

2011. január 22-én szombaton 11.00 órakor kiállítás nyílik a Kerek templom galériában CREDO címmel kecskeméti művészek alkotásaiból.

 

Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész és Balanyi Zoltán szobrászművész DLA kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők.

Kövessen minket a Facebookon is!