Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRA EMLÉKEZETT DR. BÁBEL BALÁZS, KECSKEMÉTEN, A KODÁLY INTÉZETBEN RENDEZETT KITÜNTETÉSI ÜNNEPSÉGEN
Hírek, események 2011. január 22. 18:11

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRA EMLÉKEZETT DR. BÁBEL BALÁZS, KECSKEMÉTEN, A KODÁLY INTÉZETBEN RENDEZETT KITÜNTETÉSI ÜNNEPSÉGEN

Képgaléria
Szombaton délelőtt ünnepelte a Szent Miklós Templom hívő közössége illetve a Porta Egyesület a Magyar Kultúra Napját. A találkozónak a kecskeméti Kodály Intézet adott otthont. Az ünnepi megemlékezésen részt vett excellenciás és főtisztelendő dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érsek valamint Kőszegi Zoltán, országgyűlési képviselő, a Parlament Külügyi Bizottságának tagja, Dabas polgármestere valamint számos főpap és pap. A mementó – tisztelgésül a magyar kultúra géniuszai előtt – Kodály Zoltán Székely keservesének megszólaltatásával kezdődött. Az előadó Ji Kum Szun, zongoraművész, a Pekingi Zeneművészeti Egyetem tanára volt, aki társaival együtt a házigazda intézetben tanul.

Ezt követően a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye első papja emlékezett meg az ünnepről (hallgassák meg a Charitas Rádió fölvételét!)


A műsor az idei  újságíró díjak átadásával  folytatódott. A laudációkat Varga Mónika  - a korábban már kitüntetett – jeles televíziós szerkesztő olvasta fel. (Olvashatók a mellékletünkben.) Bábel érsek a díjátadón felidézte Szalézi Szent Ferenc alakját és megköszönte az elismerésre méltó jeleseknek áldozatos munkájukat, szolgálatukat, hűségüket.
2011-ben a katolikus újságírók díját hárman kapták meg. Kapui Ágota, költő, szerkesztő, újságíró; Sebestyén Hajnalka, újságíró, szerkesztő (Petőfi Népe) valamint Feldman László, újságíró, szerkesztő. A díjátadás után méltató beszédet mondott Kőszegi Zoltán, országgyűlési képviselő. A résztvevő közösség a rendezvény végén elénekelte a Himnuszt.
 
A díszünnepséget követő fogadáson a megjelent notabilitások, vendégek Vivat! Vivat! kiáltással köszöntötték a hamarosan névnapját ünneplő dr. Bábel Balázst, aki – a többi között – a soltvadkerti Korona Cukrászdától kapott egy nagyon szép és ízletes ünnepi tortát, melyet a pekingi művésznővel közösen vágott föl és osztott szét a vendégeknek.    
 
 
MÉLTATÁSOK:
 

2011- ben  FELDMAN  LÁSZLÓ, dabasi illetőségű  szerkesztő, újságíró, szervező    is  kiérdemelte a SZALÉZI SZENT FERENC díjat. 

 

Feldman úr 1988.április 24-én Budapesten született. Általános ismereteket a dabasi Gyóni Géza Általános Iskolában, érettségit a Bólyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskolában szerzett. 2009-ben újságírói és szerkesztői alapismeretek képzésen vett részt, 2010-ben a Wesley János Lelkészképző Főiskola Alapképzési Szakán pedagógiai alapszakos bölcsész szakképzettséggel végzett. Szüleivel, húgával, menyasszonyával Dabasi-Szőlőkben él.

 

2006. decemberétől dolgozik első munkahelyén a Dabasi Polgármesteri Hivatalban. A középiskolai első írott gondolatok után az ifjúsági önkormányzat keretein belül szerkesztette a MI ÚJSÁGUNK és a Dabasi Firkász ifjúsági kiadványokat. Városrészi lakóhelyével kapcsolatos események képviseletével és érdeklődési körének megmutatkozásával a dabasi önkormányzat vezetése a Dabas-Szőlősi Közösségi színtér tevékenységének koordinálásával bízta meg. Ma már a polgármesteri kabinetiroda munkatársa. E munkakör még több lehetőséget adott arra, hogy írói vénája kibontakozhasson, hiszen számos újságcikk, programbeszámoló, interjú, hivatalos levél és meghívó szerkesztését látta el, kiváló érzékkel és stílussal. Az önkormányzat támogatásával megvalósult kiadványok anyaggyűjtésében, rendszerezésében, korrektúráiban, szerkesztésében, elektronikus újságunk a megújult dabasi honlap kialakításában lelkiismeretes, tartalmas munkát végez.

Kutatja a város hagyományait, történelmét, a népszokásait, törekszik a helyi népi kultúra tárgyi emlékeinek, településünkhöz kötődő jeles személyek és évfordulók dokumentumainak gyűjtésére. Fontos számára az egészséges és esztétikus környezet kialakítása, ennek érdekében is több területen fejti ki tevékenységét.

 

            A Kuratórium javaslatára, Excellenciás és Főtisztelendő dr. Bábel Balázs érsek úr Szalézi Szent Ferenc díjat adományoz Feldman Lászlónak . Szívből garatulálunk!

 

 

 ------------------------------------------------------------

2011- ben  KAPUI ÁGOTA , dabasi illetőségű  szerkesztő, újságíró, szervező  kiérdemelte a SZALÉZI SZENT FERENC díjat. 

 

A kitüntetett szerkesztő Székelyföld szívében, a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön született. Szülei középiskolai tanárként dolgoztak, egyedüli gyermekként nevelték. Általános és középiskolai tanulmányait a nagyhírű Székely Mikó Kollégiumban végezte. Magyar-francia szakos középiskolai tanári diplomát 1979-ben a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Filológiai Fakultásán szerzett.

 

Pedagógusi pályáját Sarmaság községben kezdte, majd szülővárosában műszaki fordítóként és felnőttoktatási óraadóként dolgozott. Külsős munkatársa volt a Megyei Tükör című  újságnak. Gyermekkora óta számos erdélyi magyar nyelvű irodalmi folyóirat közölte írásait, verseit.

 

1980-ban kötött házasságot Demeter Szabolccsal. Két fiúgyermek édesanyja. 1988-óta élnek Magyarországon. A család Dabason telepedett le. A Táncsics Mihály Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola magyar-francia szakos tanáraként ismerték meg a településen élők. Az általa vezetett gimnáziumi színjátszó kör számos díjat nyert. Tanítványai közül többen is hivatásuknak választották a színészetet.

Összegyűjtött verseit 1999-ben, Dabason jelentették meg. A gyűjtemény címe: „Variációk a szabadságra”.

1998-ban hosszas betegség után elhunyt férje, ettől kezdve egyedül nevelte a gyermekeit.

Kapui Ágota 2002. januárjától vezeti Dabas Város Polgármesteri Kabinetirodáját. Feladata a városi és térségi rendezvények szervezése, a Dabasi Újság, valamint irodalmi és településtörténeti kiadványok, portrék szerkesztése. Aktív kapcsolatot ápol a történelmi egyházakkal, társadalmi szervezetekkel, kulturális és nevelési-oktatási intézményekkel.

 

2000. március 15-én, elnyerte a Dabas Kultúrájáért Karacsné Takács Éva Díj-at

 

Ezt követően 2009. december 4-én vehette át a Dabasi Újság főszerkesztőjeként, a Pest Megyei Közgyűlés által létrehozott Média díjat.

 

            KAPUI ÁGOTA úrasszonynak, a Kuratórium javaslatára, Excellenciás és Főtisztelendő dr. Bábel Balázs érsek úr Szalézi Szent Ferenc díjat adományoz. Szívből garatulálunk!

 

 

 --------------------------------------------------

SEBESTYÉN HAJNALKA, a Kecskeméten megjelenő megyei napilap, a Petőfi Népe szerkesztő-újságírója is kiérdemelte a SZALÉZI SZENT FERENC díjat. 

 

 

A szerkesztő úrasszony 1977. április  25-én született Kecskeméten. Az ÁFEOSZ szakközépiskolában érettségizett. Felsőfokú tanulmányait a JATE Bölcsészkar Kommunikációs Szakán végezte.

 

Igazi újságíró műhely számára a Petőfi Népe szerkesztősége lett. 1998 márciusa óta dolgozik, Bács-Kiskun illetve Dél-Pest megye napilapjánál.

 

„Újságíróként megismerhetem a társadalom problémáit – vallja egyik írásában -  az elszomorító, a változtatásért síró állapotokat éppen úgy, mint a sikereket. Érzem és hiszem: hogy a munkám, egy nagy példányszámú lap hasábjain nyilvánosságot nyerve a jót erősítheti, a rosszat fékezni tudja.”

 

Sebestyén Hajnalkát persze nem csak a jelen érdekli. Elmélyülten, szakmai alapossággal kutatja a múltat is. A Petőfi Népe nagypéldányszámú melléklete Múltidéző rovatában,  Kecskemét históriáját bemutató cikksorozatot indított.  A város régi épületeiről ír tudományos ismeretterjesztő cikkeket. A többi között megírta  valamennyi templomunk történetét.

 

 

Három évvel ezelőtt Sebestyén Hajnalka szolgálata új rovatok szerkesztésével  egészült ki. Évek óta sikeresen gondozza  a  Diákvilág összeállítást. Két évvel ezelőtt pedig megkapta a HIT – ÉLET - SZOLIDARITÁS oldal szerkesztését. Ez a rovat hónapról hónapra közreadja az egyházközségek illetve a segítő civil közösségek sikereiről szóló beszámolókat. Fórumot kínál az aktuális  főpásztori nyilatkozatoknak. A szerkesztő úrasszony   munkája során rendszeresen  gondozza a Kalocsa-.kecskeméti egyházmegyét bemutató cikkeket, riportokat; illetve a főpásztor írásait, interjúit. Munkája nyomán kap hírt Bács-Kiskun lakossága  az egyházi építkezésekről, mozgalmakról, megemlékezésekről.

 

            A Kuratórium javaslatára, Excellenciás és Főtisztelendő  dr. Bábel Balázs érsek úr Szalézi Szent Ferenc díjat adományoz SEBESTYÉN HAJNALKÁNAK. Szívből garatulálunk!

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Dr. Bábel Balázs Wojtyla Ház