Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 26. 08:55 | Szerző/forrás: baon.hu

Lassan, de terjed az influenza

Lassan, de terjed az influenza
Bács-Kiskun megyében hivatalosan még nincs influenzajárvány, de Kecskemét és Kunszentmiklós térségében egy hét alatt megduplázódott a megbetegedések száma.

Ha csak a számokat nézzük, egyelőre nem lehet beszélni Bács-Kiskun megye vonatkozásában influenza járványról, de az biztos, hogy rohamosan nő a betegek száma. A megyében 100 ezer lakosra január első hetében 52 influenzaszerű megbetegés jutott, a második héten már 81, múlt héten pedig már 149.

Járvány pedig „hivatalosan” akkor van, ha heti 200 új esetet regisztrál a jelentőszolgálatban résztvevő 70 háziorvos (ők a megye lakosságának egyötödét, körülbelül 100 ezer főt látnak el). Összehasonlításul: Pest megyében több mint háromszor ennyi beteget jeleztek. Persze lehet, hogy sokan nem keresik fel orvosukat, akármilyen rosszul is vannak. Noha a szövődmények súlyosak lehetnek: tüdőgyulladás vagy középfülgyulladás is kialakulhat a betegeknél.

– Egyelőre mérsékelt influenza aktivitásról beszélhetünk a megyében, de bizonyos körzetekben, így a kecskeméti-kunszentmiklósi kistérségben már gyorsan terjed a betegség. Itt két hete 45 influenzaszerű tünetet mutató beteg fordult orvoshoz, múlt héten viszont már 96 – mondta dr Balogh Melinda megbízott megyei tiszti főorvos.

Mint megtudtuk, főleg a gyerekek és a húszas-harmincasok fertőződnek meg a vírusos betegséggel. Kórházba idén eddig senki nem került influenza miatt. Ha már kórház: a kecskeméti megyei intézményben egyelőre nincs látogatási tilalom egyetlen osztályon sem.

  \"Főként Főként a gyerekek és a húszas-harmincasok fertőződnek meg a vírusos betegséggel.

Bács-Kiskunban is jelen van a H1N1: az orvosa által megküldött mintából egy tízéves kecskeméti fiúnál kimutatta az újinfluenzát a laboratóriumi vizsgálat. A kis beteg szerencsére azóta meggyógyult.
Egyelőre a háziorvosok sem tapasztalják, hogy vészesen terjedne a szezonális vírus.

Mik az influenza tünetei?

Az influenza kezdeti tünetei a hirtelen láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fáradtság, fejfájás és izomfájdalom. Csecsemők és kisgyermekek esetében álmosság, bágyadtság és hasmenés is jelentkezhet. Tünetei hasonlóak a megfázáshoz, de gyorsabban alakulnak ki és jobban megviselik a szervezetet.

– Kifejezetten influenzára utaló tünetekkel ritkán fordulnak hozzám. A legtöbben légúti hurutos betegségekkel, megfázásos panaszokkal jönnek, de influenza-járványról véleményem szerint még nem beszélhetünk – mondta el lapunknak dr. Faragó Katalin kecskeméti felnőtt háziorvos.

– Rendelőmben naponta 80-100 beteg fordul meg, de ők is inkább légúti panaszok, illetve hányás vagy hasmenés, nem pedig influenza miatt. Az biztos, hogy az oltást kevesebben kérik, mint tavaly – jelentette ki Gódor Györgyi kerekegyházi gyermekorvos.

Az utolsó, január 10-ei adat szerint egyébként megyénkben a 67 ezer térítésmentes oltóanyagnak a hatvan százaléka fogyott el – azaz hiánytól nem kell tartani. A háromkomponensű, a szezonális influenza és a H1N1 ellen is védettséget adó Fluval AB védőoltást térítésmentesen vehetik igénybe a fokozottan veszélyeztetett csoportok. Így például az asztmás betegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a krónikus máj-és vesebetegek, a várandós nők, illetve minden 65 év feletti személy, egészségi állapottól függetlenül. Szintén nem kell fizetniük az oltóanyagért az egészségügyi dolgozóknak és a szociális intézmények munkatársainak.

– Mindenképpen javasolt az oltást felvenni, mert ez az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja – mondta Balogh Melinda tisztifőorvos.

Kövessen minket a Facebookon is!