Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 28. 05:42 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Éjjel kelet-északkelet felől felszakadozik a felhőzet, pénteken reggel a Dunántúlon közepesen, másutt gyengén felhős idő várható, csapadék nélkül, de helyenként zúzmarás ködfoltok képződhetnek. A gyenge vagy mérsékelt légmozgás mellett -4 és -9°C közé hűl a levegő, de a vastagabb hóval borított részeken -10°C és -15°C alatti minimumokat is mérhetünk. Délelőtt feloszlanak a ködfoltok, napközben kevés lesz a felhő felettünk, csapadékra sehol nem kell készülni. Az északkeleti szél a Tiszántúlon és a középső országrészben időnként megélénkül, másutt gyenge marad a légmozgás. -2 és +2°C között várhatóak a legmagasabb hőmérsékletek.

Szombaton reggel a Dunántúl déli és középső felén lehetnek felhősebb területek, másutt csak kevés felhő lehet az égen, foltokban köd képződhet. Nyugaton -3 és -8°C, másutt -7 és -12°C között várhatóak a minimumok, de a hóval fedett területeken ennél hidegebb is lehet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken gyenge hidegfronti hatásra készülhetünk, emiatt erősödhetnek a reumatikus és görcsös panaszok. Ha van rá mód, tegyünk egy sétát a friss levegőn, a hideg idő miatt öltözzünk melegen, rétegesen. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Pénteken hajnalra többfelé sűrű, zúzmarás ködfoltok képződhetnek, ami miatt hirtelen lecsökkenő látástávolságra kell készülni, tartsunk nagyobb követési távolságot! A megélénkülő szél miatt csökkenhet a járművek menetstabilitása. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!