Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. január 29. 06:54 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton országszerte derült vagy gyengén felhős idő valószínű, csupán a Dunántúlon növekedhet meg átmenetileg a felhőzet, de csapadék sehol nem várható. A hajnali köd helyenként tartósabban megmaradhat; a ködös tájakon -3°C és 0°C, másutt 0 és +3°C közötti csúcsértékeket mérhetünk. Vasárnap reggel sem várható számottevő változás, csak a nyugati-délnyugati határszélen lehet némi felhő felettünk. Foltokban zúzmarás köd- és párafoltok képződhetnek. Számottevő légmozgás nem várható, a minimumok a Dunántúlon -6 és -10°C, másutt -10 és -15°C között alakulnak. Napközben folytatódik a napos, száraz idő, a légmozgás is nagyon gyenge lesz, így több helyen megmaradhat a reggeli köd. Fagypont köré melegszik a levegő, de a párás vidékeken ennél hidegebb lesz.

 

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton nem várható számottevő fronthatás, a hideg idő azonban megviselheti a szívbetegek és az idősek szervezetét. Ha van rá mód, tegyünk egy sétát a friss levegőn, sok napsütésre van kilátás, de öltözzünk melegen, rétegesen. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton hajnalra többfelé sűrű, zúzmarás ködfoltok képződhetnek, melyek néhol csak lassan oszlanak majd fel, így hirtelen lecsökkenő látástávolságra kell készülni, tartsunk nagyobb követési távolságot! A ködfoltok feloszlását követően csak a napsütés zavarhatja a közlekedőket! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!