Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 2. 05:12 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán reggel marad a borongós, párás, néhol ködös idő, csak a magasabban fekvő területek nyúlhatnak a zárt felhőzet fölé. Nyugaton lehetnek erősen felhős területek. Nyugaton és délen -3 és -9°C, másutt -7 és -12°C között alakulnak a hőmérsékletek, északkeleten lehet ennél hidegebb. Napközben eleinte még sokfelé marad a nyirkos idő, majd északnyugaton megélénkül a szél, ami felszaggathatja a megülepedett ködfelhőzetet. A Bakonyban helyenként erős lökések is előfordulhatnak. Keleten pár fokkal fagypont alatt, míg a Dunántúlon már 0 és +4°C között várhatóak a csúcshőmérsékletek.

Csütörtökön reggel keleten továbbra is párás, borult idő lesz, nyugaton azonban már kevesebb lesz a felhő. Az északias légmozgás gyenge lesz, csak a Kisalföldön lehetnek élénk lökések. -4 és -11°C közé hűl a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán gyenge hidegfronti hatás érvényesül, ezért az érzékenyebbeknél erősödhetnek a görcsös, reumatikus panaszok. Álmatlanság, nyugtalanság, fáradékonyság is felléphet, a szürke, hideg napon az általános közérzet is rosszabbodhat. A nedves, nyirkos időben az izületi bántalmakkal élők problémái is fokozódhatnak. Északnyugaton megélénkül a szél, ez egyeseknél fejfájást, nyugtalanságot okozhat. A fagyos időben kiszáradhat nyálkahártyánk, könnyebben megfázhatunk. Ha van rá mód, tegyünk egy sétát a friss levegőn, a hegyekben sok napsütésre van kilátás, de öltözzünk melegen, rétegesen. A borult, ködös időben romolhat az általános közérzet. Az időjárás kedvez a vírusok terjedésének, igyunk méregtelenítő teát a megfázás elkerülése végett, fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, a téli időszakban szüksége van szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szerdán ismét többfelé párás, ködös időre ébredhetünk, a lecsökkent látástávolság miatt célszerű óvatosabban vezetni és nagyobb követési távolságot tartani! Északnyugaton a megélénkülő szél csökkentheti egyes járművek menetstabilitását. A magasabban fekvő, derültebb tájakon csak a napsütés zavarhatja a közlekedőket! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!