Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 2. 09:55

Kecskemét lehet a következő SmartCity?

Képgaléria
Kecskemét lehet a következő SmartCity?
A norvég Troudheim város mellett Kecskemét is lehetne egy új energiahatékonysági projekt helyszíne. A projektet a Siemens dolgozta ki. A norvég cég vezérigazgatója erről tartott prezentációt Kecskemét város és a helyi önkormányzati cégek vezetőinek. Az eseményen jelen volt Norvégia nagykövete is.

Illusztris vendégeket fogadtak pénteken a kecskeméti városházán, ahol a Siemens a norvégiai Trondheimre kidolgozott energiahatékonysági projektjéről tartott prezentációt. A rendezvényen részt vett H. E. Siri Ellen Sletrner norvég nagykövet és férje, Per Otto Dyb, a Siemens norvégiai vezérigazgatója, A. Dale Martin, a hazai Siemens Zrt. vezérigazgatója, Ludvig László, a cég ágazati igazgatója, dr. Zombor Gábor polgármester, Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester.Jelen voltak a Bácsvíz Zrt., a Kecskeméti Városfejlesztő Kft., a Kecskeméti Termostar Kft., a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Közszolgáltató Kft., valamint az Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft. vezetői és munkatársai.

A találkozó a Siemens Zrt. megkeresésére jött létre. A jelenlévőket dr. Zombor Gábor köszöntötte, majd Szemereyné Pataki Klaudia összefoglalta Kecskemét gazdaságfejlesztési irányait és jelenlegi gazdasági helyzetét.

Elhangzott: Trondheimben a Siemens a legnagyobb munkáltató, a cég pedig kifejezetten a városra dolgozta ki az energiahatékonysági projektet. Ez utóbbiról személyesen Per Otto Dyb tartotta meg a prezentációt. Ennek keretében felvázolta a klímaváltozással kapcsolatos általános helyzetképet is. Egyebek között megtudhattuk: 2006 és 2010 között a nyugat-európai városok közlekedési terhelése megduplázódott, 2030-ig pedig a népességnövekedés 90 százaléka a városokban következik majd be. Maga a projekt részletesen kitér minden olyan tevékenységre, beruházásra, amellyel az energiahatékonyság növelhető, a fogyasztás viszont csökkenthető. Ennek köszönhetően Trondheim lett a példakép, ahol 22 százalékos megtakarítást lehet elérni például a közvilágítás fényerejének csökkentésével, az ipar területén az automatizálással, a villamos energia hálózaton belül a feszültség csökkentésével, a háztartásokban a technológia váltással.

A norvég projektet hatalmas médiaérdeklődés kíséri, mellette pedig a téma kiemelt szerepet kapott a szakmai fórumokon és a politikai bizottságokban is. Ennek köszönhetően az ingatlantulajdonosok és az ipar is útjára indította a maga energiahatékonysági projektjeit. Trondheim SmartCity (okos város) lett, és őt követte Ljubljana, Göteborg és Jekatyerinburg is. A Siemens-t számos önkormányzat kereste már meg egyebek között Oroszországból, Íroszágból, Taiwanról, az Egyesült Államokból, Kínából. A prezentáció zárógondolataként elhangzott: Kecskemét lesz a következő SmartCity?.

Norvégia nagykövete a rendezvényen felhívta a figyelmet, hogy 2011-ben új pályázati lehetőségek nyílnak meg a Norvég Alapban, ahol a hasonló projektek támogatása minden bizonnyal elsőbbséget kap. Kecskemét újabb példát adhatna a kitűnő norvég-magyar együttműködésre, és modellként szolgálhatna más városok számára.

Szemereyné Pataki Klaudia a Siemens tájékoztatási kampánya kapcsán hangsúlyozta, hogy az önkormányzat is fontos szerepet vállal a kommunikációban, a lakosság tájékoztatásában, ez az eszköz pedig Kecskeméten is maximálisan alkalmas az energiahatékonyság növelésének népszerűsítésére.

Dr. Zombor Gábor zárszóként elmondta: folytatják a tárgyalásokat e témában, feltárva ezzel az együttműködés területeit.

Kövessen minket a Facebookon is!