Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 3. 08:01 | Szerző/forrás: baon.hu

Mi lesz a Budai úti volt kistemető helyén?

Mi lesz a Budai úti volt kistemető helyén?
A napokban megjelent a sajtóban (nem a Petőfi Népében - a szerk.), hogy még az idén eladják Kecskeméten a felszámolt Budai úti katolikus temetőt. A telek árára is becsléseket fogalmaztak meg a híradások, mi több azt is tudni vélték egyesek, hogy ott lakópark épül rövidesen. A fölröppent hírről megkérdeztük dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érseket; mi az igazság telekeladás ügyében? - Döbbenetes, hogy a tények ismerete nélkül, elferdítve, hírek jelenhetnek meg.

- Az egyértelmű, hogy eladó ez az egyházi ingatlan, ahol tavaly mintegy 2300 hantos sírhelyet és 88 kriptát számoltak föl?

- Nem igaz, nem foglalkozunk az ingatlan értékesítésével! Közismerten nyomottak az ingatlan árak. Aki most elad, veszít… Itt nem öncélú haszonszerzésről van szó, hanem az Egyház javáról. Ezt a tényt azért is érdemes megemlíteni, mert a főegyházmegye a benyújtott pályázatok nyomán támogatást nem kapott, így például a kalocsai Főszékesegyház tetőzetét saját erőből újítja fel. Bizony a társszékesegyházunkra ráférne a rekonstrukció. Azt gondolom, hogy ez nem csak a Római Katolikus Egyház sürgető feladata, hanem a városé is, hiszen Kecskemét egyik címerépülete ez a nagyon szép építészeti alkotás; közösségek otthona. Minden bizonnyal még a telek eladása előtt hozzákezdünk a Nagytemplom megújításához.

- Akkor az sem állhatja meg a helyét, amit olvastunk, hogy az új kecskeméti plébános dr. Jeney Gábor megkezdte a tárgyalásokat a vevőkkel, és azt nyilatkozta: „…várhatóan még az idén sikerül értékesíteni a régi temetőt, ahol lakópark épül…”

- Beszéltem dr. Jeney Gábor plébános úrral erről, és cáfolta hogy ilyen témában nyilatkozott volna, ráadásul az egyházi törvények szerint minden ingatlan esetében az egyházmegye vezetése hozza meg a döntést, hasonló a dolog a nagy volumenű építkezések és fölújítások ügyében is.

Kövessen minket a Facebookon is!