Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 10. 14:51

35 milliárd Kecskemét idei költségvetése

35 milliárd Kecskemét idei költségvetése
Elfogadta a közgyűlés Kecskemét idei költségvetését, amelynek főösszege mintegy 35 milliárd forint. Ebből az állami támogatás aránya 20,33 százalék, másfél százalékkal több mint 2010-ben. A város költségvetésében – az előzetes koncepciónak megfelelően – minimalizálták a működési kiadásokat. A cél az, hogy az elmúlt három évben megteremtett pénzügyi stabilitás idén is érvényesüljön.

Dr. Zombor Gábor polgármester elmondta: a kiadások több mint 30 százalékát a fejlesztések teszik ki. A pályázatokhoz biztosítani kell a megfelelő önrészt, ezen kívül számolni kell azzal, hogy a projektek jelentős része utófinanszírozott, tehát az elnyert összeget is meg kell előlegezni. Épp ezért az önkormányzat rulírozó típusú hitelszerződést köt, mintegy kétmilliárd forint értékben. Ennek az az előnye, hogy amint egy-egy projekt támogatási összege megérkezik, az önkormányzat a hitelt azonnal visszafizetheti, és később ismét igénybe veheti. A szerződés határozatlan időre szól, bármikor felmondható. A város működési hitel felvételével idén sem számol.

A város bevételei között idén jelentős, közel 7 milliárd forintos tétel a helyi adóbevétel, amelyből a helyi iparűzési adó 6 milliárd forinthoz közelít.

A korábbi évekhez képest jelentős változás, hogy a városrészi önkormányzatoknak nagyobb szerep, több feladat, és ennek megfelelően jelentősebb forrás is jut. A 13 részönkormányzat összesen 83,5 millió forinttal gazdálkodhat. Zombor Gábor hangsúlyozta: Kecskemét részönkormányzati rendszere országosan is páratlan, hiszen nincs még egy város, ahol minden egyes területnek részönkormányzata volna.

 A másik új elem a Városi Támogatási Program megjelenése, amelyre elsősorban civil szervezetek pályázhatnak. A 154 millió forintos program megjelenésével egyidejűleg megszűnnek a célelőirányzatok és az úgynevezett ad hoc támogatások.

 

A Városi Támogatási Program

 

A költségvetésben új elemként jelentkező Városi Támogatási Program bevezetését a korábbi évek tapasztalata tette szükségessé. Az önkormányzat számára egyértelmű, hogy a különböző szervezetek  városi segítség nélkül nem lennének képesek megvalósítani kulturális, ifjúsági, idősügyi, közbiztonsági, oktatási céljaikat. Ezekre csak 2010-ben mintegy 700 támogatási szerződést kötött a város. Ugyanakkor sok esetben aránytalanságok jelentek meg. Egyes szervezetek egy-egy projekt kapcsán több bizottsághoz és több előirányzatra is nyújtottak be támogatási kérelmet – vagy éppen pályáztak – míg másoknak nem maradt forrás.

A most megjelenő Városi Támogatási Program egy egységes szempontok alapján, átláthatóbban és egyszerűbb formában működő pályázati rendszer lesz, 154 millió forintos keretösszeggel. A lényege, hogy a szervezetek korlátlan számú projekttel pályázhatnak ugyan, de egy szervezet, egy adott projektre csak egy pályázatot nyújthat be. A 154 milliós keret összesen 12 nevesített – oktatási, kulturális, szociális, egészségügyi, ifjúsági, sport és szabadidő, idősügyi, egyházügyi, környezetvédelmi, kisebbségi, mezőgazdasági, műemlékvédelmi – program között oszlik meg. Mindegyik esetében meghatározták a pályázók körét, a támogatás célját, az elbírálásnál pedig a civil szervezetek által ellátott feladatok élveznek elsőbbséget.   

 

Rákóczi út - Vasútkert

 

Elfogadta a közgyűlés a Rákóczi út – Vasútkert revitalizációjának konzorciumi megállapodását, és felhatalmazta a polgármestert annak aláírására. A konzorciumban részt vevő partnerek: az önkormányzat, a megyei bíróság, a Kik-For Kft. valamint a Piac- és Vásárigazgatóság. A megállapodás aláírása az egyik feltétele annak, hogy a projekt támogatási szerződése is megszülessen az önkormányzat és a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség között. 

Mint ismeretes, a projektre 1,5 milliárd forintot nyert a város, a saját erő pedig meghaladja a 218 millió forintot.

 

Városrehabilitáció

 

Szintén jóváhagyta a testület a Mezeiváros és Ürgés integrált jellegű városrehabilitáció elő-akcióterületi tervének (EATT) módosítását, valamint a projekt konzorciumi megállapodását. Ebben a pályázatban a konzorciumi partnerek: az önkormányzat, a Kecskeméti Regionális Képző Központ, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió.

Az EATT módosítására azért volt szükség, mert időközben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felfüggesztette a pályázati felhívást, később pedig új felhívás és útmutató jelent meg. A program korábbi elemeihez képest változás, hogy a kommunális hulladékgyűjtő pont egy új helyszínen alakul ki, az ehhez szükséges területet pedig az önkormányzat megvásárolja. Ezen kívül a pályázat végleges megoldást jelent majd a városképet erősen romboló Kórház utca melletti illegális hulladéklerakó problémájára is. Mint ismeretes, a terület egy multinacionális kereskedelmi cég tulajdonában van. A tervek szerint a terület közúti elérhetőségét a Kórház utca felől kerítéssel akadályozzák meg, és faültetéssel zöld térfalat hoznak létre a Kórház utca déli részének teljes hosszában. A projekt egyéb, korábban már összeállított építési-műszaki elemei (12 önkormányzati bérlakás teljes felújítása, közösségi ház építése, játszótér és sportudvar kialakítása, Műkerti sétány középső részének felújítása, fedett buszvárók kialakítása, faültetés, padka- és árokrendezés, három utca aszfaltozása, két utca burkolatának felújítása) változatlanok. 

A projekt teljes költségvetése – a különböző közösségépítő programokkal, szociális szolgáltatásokkal együtt – 541 millió forint, amelyből az önkormányzati saját erő 81 milliót tesz ki. A megvalósítás a tervek szerint idén novemberben kezdődik, és jövő év végére fejeződik be.

A megvalósítást segíti a közelmúltban létrehozott Támogatói Csoport, amelynek tagjai: a Kecskeméti Civil Kerekasztal, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Családtámogató és Gyermekjóléti Központ, a Cigány Települési Kisebbségi Önkormányzat, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, a Kik-For Kft., dr. Szeberényi Gyula Tamás, mint az érintett városrész önkormányzati képviselője, valamint a városrészi önkormányzat.

A városrehabilitációs projekt egyébként minden megyei jogú város számára kötelező, azt pedig elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség előírásai határozzák meg, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a rehabilitációba bevont városrésznek.

A napirend keretében Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester asszony bejelentette: a Knorr Bremse a közelmúltban arról tájékoztatta, hogy Global Care Alapítványán keresztül 17 ezer euróval támogatja a közösségi ház fejlesztését, ezzel is segítve a hátrányos helyzetűek munkaerőpiacba történő integrálását. Ez jó példa arra, hogy Kecskemét képes érdekeltté tenni a gazdasági szereplőket a városi projektekben.

 

Oktatás, lakásépítés, munkahelyteremtés a Homokbányán

 

Összesen 10 hektárnyi homokbányai terület és épületek ingyenes tulajdonba vételét kezdeményezi az önkormányzat. Az érintett ingatlanok jelenleg állami tulajdonban és a főiskola kezelésében vannak. A tulajdonba vételt követően a város hármas célra használja majd az ingatlanokat. Első az oktatás, az ott lévő Lestár Péter Egységes Középiskola, Szakiskola és Óvoda esetleges bővítése. Az oktatási célokat az is indokolttá teszi, hogy a Mercedes Schule – azaz a német iskola – 5-10 osztályos diákjai a jövőben a Lestár iskola egy bérbe vett részében tanulnak majd, a Kvarc utcán. A testület a bérbe adásról egy másik napirendi pont keretében döntött. A Lestár egyébként az ingatlannak ezt a részét jelenleg nem használja. Az oktatás megkezdése előtt a feladatot végző Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány 48 millió forintos felújítást végez el.

A Homokbányán második cél a bérlakás állomány bővítése, amelyre az Új Széchenyi Terv otthonteremtési programja is lehetőséget ad majd. A területen az önkormányzat bérlakás állománya akár 300 lakással is növelhető lenne.

A harmadik cél a foglalkoztatás elősegítése, egyes ingatlanokra ugyanis ipari részt terveznek, ahol vállalkozások telepedhetnének meg.

 

Tó Hotel: júliusig végleges adásvétel lehet

 

Legkésőbb március 31-ig kell benyújtania a Tó Hotellel kapcsolatos építési engedély kérelmet a RE projekt development Kft-nek. Továbbá a cégnek július 31-ig kell megkötnie az önkormányzattal a végleges adásvételi szerződést. Amennyiben az adott határidőig a társaság hibája miatt a szerződéskötés meghiúsul, úgy a kötbért elveszti. Mindez a Tó Hotellel kapcsolatos előszerződés módosításában van benne, amelyet most fogadott el a közgyűlés. Egyébként a társasággal az előszerződést tavaly áprilisban kötötte az önkormányzat.

 

Iskolai, óvodai beiratkozások

 

Döntött a közgyűlés a következő tanév beiskolázásáról és az indítandó osztályok számáról. A városban ősszel 1545 tanköteles korú gyermek lesz, közülük várhatóan 1200 a beiskolázandó, 345 pedig óvodában marad. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a nem önkormányzati fenntartású iskolákba mintegy 200 gyereket íratnak majd a szülők, míg a térségi társulás által fenntartott II. Rákóczi iskolába várhatóan 50 kecskeméti gyermek jelentkezik. Mák Kornél alpolgármester elmondta: a mostani tanévhez képest összességében 150 gyerekkel több kezdi majd meg az első osztályt, ezért a belvárosi Óvoda és Általános Iskolában, valamint a Corvina Óvoda és Általános Iskolában egy-egy osztállyal többet indítana az önkormányzat, és ugyanerre lehetőség van a Széchenyivárosi Óvoda és Általános Iskola valamint a Rákóczi iskola esetében. Az egyháza részéről szintén felmerült a lehetőség, hogy több első osztályt indítsanak.

A grémium döntött arról is, hogy az óvodákban engedélyezi a maximális csoportlétszám 20 százalékkal történő túllépését. Idén egyébként újabb három csoporttal bővül az óvodai férőhelyek száma. A költségvetésben szerepel annak fedezete, hogy a Vörösmarty iskolában tavaly kialakított, három csoportszobának helyet adó épület emeletén létrejöhetnek az újabb csoportszobák.

 

Változó szabályozások

 

Módosította a grémium Kecskemét Településszerkezeti Tervét és Helyi Építési Szabályzatát. A felülvizsgálat egyik fő részében a településszerkezeti terv és a szabályozási terv 126 pontban változik. Ezen belül többnyire közterületek, utak határát jelző vonalakat, övezethatárokat pontosítottak, övezeti előírásokat módosítottak.

A felülvizsgálat részeként 211 telek esetében kapott a város hozzájárulást az állami főépítésztől arra, hogy az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) előírásaitól eltérjen. Döntően olyan telkekről van szó, amelyek a korábbi, kedvezőbb feltételek fennállásakor nem épültek be, később pedig a szabályok szigorodtak. Az eltérés lehetőségét egyébként az önkormányzat 262 telekre kérte meg, ám 51 telek esetében az állami főépítész nem látta indokoltnak a módosítást.

Egy másik napirendi pont keretében a testület döntött a Településrendezési Terv 2011-es felülvizsgálatának elindításáról is, amely közel száz tétel módosítását tartalmazza.

 

Tehergépjármű szerviz a Mercedesnek

 

A Mercedes gyár kérésére tehergépjármű szervizt létesítene a Hovány Kft. Ehhez 4.000 négyzetméternyi területre van szüksége, amely közvetlenül a cég tulajdonában lévő telek mellett helyezkedik el, a Szent László körúton. A terület a közel kilenc hektáros vásártér része. A képviselő-testület döntése értelmében az igényelt 4.000 négyzetméterre – amelynek bruttó értéke 37,5 millió forint - zártkörű pályázatot írnak ki, amelyre kizárólagos pályázóként a Hovány Kft.-t hívják meg.

 

Pályáznak a belvízzel kapcsolatos költségekre

 

A belvízzel kapcsolatos többletkiadások finanszírozására nyújt be pályázatot Kecskemét önkormányzata. Nagypál Sándor alpolgármester arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy a város az elmúlt hetekben közel 15 millió forintot költött a védekezésre annak érdekében, hogy a házak megközelíthetőek, az utak járhatóak legyenek. A veszélyeztetett településrészek: Kósafalu, Belsőnyír, Sutusfalu, Kőrösi hegy, Hunyadiváros, Műkertváros és Alsócsalános voltak. Az önkormányzat a pályázat keretében vállalja, hogy a költségek 30 százalékát saját erőként biztosítja.

 

Értékesítésre szánt ingatlanok

 

Újabb pályázatot ír ki az önkormányzat a korábban már eladásra hirdetett ingatlanjaira. Decemberben a testület hat ingatlan megpályáztatásáról döntött, amelyek nettó összértéke mintegy 436 millió forint. Pályázó azonban nem volt. A jelenlegi pályázatot ugyanakkor csak öt ingatlanra írják ki, a jókai utcai, 54 millió forintos ház után ugyanis egy potenciális befektető érdeklődik.     

Kövessen minket a Facebookon is!