Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 11. 09:03 | Szerző/forrás: www.katolikus.hu

Napi Evangélium - \"Jézus föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: Nyílj meg!\"

Napi Evangélium - "Jézus föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: Nyílj meg!"
Jézus eltávozott Tírusz vidékéről, és Szidonon át a Galileai-tóhoz érkezett, a Tízváros környékére. Ott egy süketnémát vittek hozzá, és kérték, hogy tegye rá a kezét. Jézus félrehívta őt a tömegből, ujját a fülébe dugta, majd nyállal megérintette a nyelvét. Azután föltekintett az égre, fohászkodott, és így szólt: „Effeta”, vagyis „Nyílj meg!” Erre megnyílt a süket füle, megoldódott a nyelve, és érthetően beszélt. Jézus megparancsolta, hogy ezt senkinek se mondják el. De minél jobban tiltotta, annál inkább hirdették. Szerfölött csodálkoztak, és azt mondták: „Mindent jól cselekedett: a süketeknek visszaadta hallásukat, a némáknak pedig a beszédet.”

Elmélkedés:

A süketnéma meggyógyításának történetével még koránt sincs vége a csodás gyógyulások sorozatának. Sőt, még csak ezután következnek a jelentősebbek, például a vakok gyógyítása. A mai evangéliumban szereplő gyógyítás végén is szerepel a tiltás, hogy a meggyógyult ne beszéljen erről senkinek. Ezt talán azért kérheti Jézus, hogy ne csupán az terjedjen el róla az emberek között, hogy csodákra képes.
Jézus személyében ugyanis nem csupán egy csodatevő gyógyítót kell látnunk, aki isteni erejének köszönhetően segít a mindenféle betegségben szenvedőkön, hanem Ő a Megváltó és az Üdvözítő. Személyét és küldetését élete egészén keresztül látjuk helyesen, amelynek a tanítás és a gyógyítások mellett legfontosabb eseménye a szenvedés, a kereszthalál és a feltámadás. Jézus nem csupán a testi bajoktól képes megszabadítani, hanem megváltó halálának köszönhetjük, hogy megszabadulva lelkünk bűneitől, eljuthatunk az üdvösségre.
© Horváth István Sándor

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház