Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 14. 09:37

Csak pontosan, szépen…

Csak pontosan, szépen…
Büszke lehet Rancz Lajos, az Első Magyar Toronyóragyár alapítója, hiszen a nevéhez fűződnek többek között az esztergomi, váci, budapesti, soltvadkerti, soproni, katonatelepi, félegyházi, kecskeméti, keceli templomok időmérőinek és harangvillamosítási rendszereinek kialakítása. Néhány napja a kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház hat remek új toronydísze is a Rancz-féle szakértelmet fémjelzi. És nem véletlenül juttatták eszünkbe József Attila ismert sorait: „Csak pontosan, szépen, / ahogy a csillag megy az égen…”

 

 - Milyen érzés volt, amikor gyertyaszentelő ünnepén a barokk tornyokban elindult a 12 mutató?

 - Örömteli. De azért van ilyenkor egy nagy görcs az ember gyomrában, egészen addig, amíg elindulnak a szerkezetek, s meggyőződhetünk arról, hogy nincs semmi probléma – nyilatkozta az Alföldi Naplónak a mester, a toronyóragyár tulajdonosa.

 - Bombabiztos?

 - Ha bomba ellen nem is, de a galamboktól védett. Minden benne van, ami a hosszú, minőségi működést garantálja. Ha például áramszünet van Kalocsán, miután helyre áll a rend, magát pontosítja a szerkezet. -  A nevem, a munkám, a cégem becsülete kardinális kérdés, ezért is bízom benne, hogy a kalocsaiak nagyon sokáig elégedetten tekintenek a munkánkra, mindig megállapítva: a Rancz-óra pontosan méri az időt. 

Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét érseke így ajánlotta a híveknek a rendkívül szép művet:

- Nincs értékesebb az időnél – mondotta Kalazanczi Szent József. – Mert lehetőséget kapunk a jó cselekedetekre, az épülésre, a felkészülésre. Tehát nemcsak esztétikum, nemcsak toronydísz a Rancz-gyár hat időmérője, de missziós küldetése is van: az üdvösség útjára, a földi próbaidő felelősségére, az érdemszerző terminusunkra  hívja fel a figyelmet. A mai ember nem szeret arra gondolni, hogy egyszer vége lesz a földi pályafutásának. Vagyis mindent megtesz azért, hogy minél több örömöt, élményt, földi boldogságot teremjen neki a mulandó idő. Ostromolja a percet, több és mélyebb élvezetért, és közben nem veszi észre, hogy rengeteg időt eltölt fölösleges, érték nélküli tevékenységgel. Pedig nincs hatalmunk az óra fölött, az idő elfut. 

- Kalocsa most ismét kapott egy szép ajándékot érsekétől. Hogyan fogadta a város?

- Sokan üdvözlik, hogy újra teljes pompájában mutatkozik meg a két torony – mondta el lapunknak dr. Bábel Balázs. - Persze kritikák is megfogalmazódnak. Volt például, aki azt kifogásolta, hogy miért nem fehér a számlap. De ha mindenkinek a véleményére tekintettel lettünk volna, talán sosem készülnek el ezek a remek toronyórák. Bízom a kivitelezőben, hogy nem csak szép, de tartósan jó időmérő szerkezet jelzi a jövőben mindenkinek, aki az ég felé tekint, földi életünk múló perceit.

       

 

 

                                                  Rancz  Első Magyar Toronyóragyár

8000 Székesfehérvár, Lőcsei utca 6.

Telefon: 22/302-677

Mobil: 30/959-8202

Fax: 22/302-677

Email: [email protected]

Kövessen minket a Facebookon is!