Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 18. 12:54 | Szerző/forrás: baon.hu

Papok a rendőrségi hírekben

Papok a rendőrségi hírekben
Az utóbbi időkben hazánkban is gyakoribbak a papokat, püspököket ért nyilvános vádak: gazdasági bűnök, pedofilia, értelmetlen és hiú pénzszórás, kivagyiság. Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti Érsek nyíltan beszél a problémákról.

 Minek tulajdonítja az egyházat és az egyes papi vezetőket ért hazai vádak? – tettük fel a kérdést az érsek-metropolitának.
– Hálás téma, ha kikezdhetik az egyházi szolgálattevők becsületét – válaszolta a főpásztor.  – Persze annak, aki Krisztus Evangéliumának hivatalos hirdetője, számolni kell a fokozottabb felelősséggel.

– Kalocsa érsekeként Ön közvetlen elöljárója a pécsi püspöknek és a Szeged-csanádinak is. Lenne joga az alárendeltek (suffraganeusok) körmére nézni?
– Hit és erkölcs dolgában. Például, ha valamelyik főpap tagadná az egyház dogmáit, akkor fölléphetnék ellene. Az egyházmegyék anyagi ügyeit én nem ellenőrizhetem. Hogy mit művelt igazából Pécsen és Mohácson az ominózus Fény Kft. pap ügyvezetője, az egyházmegye vagyonkezelője, és mit tudott minderről Mayer Mihály püspök úr, ahhoz nekem érsekként nem volt közöm. A hibáinkat nem titkoljuk, de ha valamit nem tudunk, azt nem hirdet(het)jük.

 – A főpapok fényűzése erkölcsromboló botrány! Krisztus mást hirdetett. Ha – amikor sok ezren éheznek e hazában is – a főpásztor, Pécsen 40 milliós BMW-vel jár; exkluzív lakosztályt tart egy mohácsi hotelben – háborítja a lelkeket. Bántó lehet az is, ha Kiss-Rigó püspök úr saját tulajdonú foci csapatot gründol Szegeden…

– Én a sportba, egy csapat-építésbe nem tudok beleszólni. Lehet az jó is. Nem volt mindig korrupt a foci. Én el tudom képzelni, hogy püspök testvérem egy olyan, erkölcsileg tiszta közösséget akar menedzselni, ahol a játék a fontos, és nem a pénzt.

A főpásztorral készített interjú teljes terjedelmében a szombati Petőfi Népében olvasható.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház