Július 25. csütörtök, Jakab, Kristóf
Hírek, események 2011. február 21. 13:09 | Szerző/forrás: Petőfi Népe

Interjú dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsekkel: „Ha törvénytelen valami, csapjanak le rá!”

Interjú dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsekkel: „Ha törvénytelen valami, csapjanak le rá!”
Dr. Bábel Balázs, Kalocsa–Kecskemét érsekével az egyházat és az egyes papi vezetőket ért hazai vádakról beszélgettünk.

Az utóbbi időkben hazánkban is gyakoribbak a papokat, püspököket ért nyilvános vádak: gazdasági bűnök, pedofília, értelmetlen és hiú pénzszórás, kivagyiság. Minek tulajdonítja ezt? – kérdeztük dr. Bábel Balázs érsek-metropolitától.

– Hálás téma, ha kikezdhetik az egyházi szolgálattevők becsületét – válaszolta a főpásztor.

– Persze annak, aki Krisztus Evangéliumának hivatalos hirdetője, számolnia kell a fokozottabb felelősséggel.

– Pécs, Bóly…. Vádak? Rágalmak?

– Nem tudni, mert egyik sincs bizonyítva. Szerintem csak akkor szabadna ezekről cikkeket írni, ha pontosan tudjuk, mi is történt. Általánosítani pedig akkor sem szabad, ha tényleg valami bűnt követett el egy pap. (Mert, nem tagadom, ilyen is van.) Bírók, rendőrök, pedagógusok is vétkeznek – még sincs bűnösnek kikiáltva az egész szakmai közösségük.

– A pécsi püspököt lemondatták, a bólyi plébánost felfüggesztették...

– A pécsi püspök lemondott. Hetvenéves. Följelentésekről tudunk ugyan, de a rendőrség még nem nyilatkozott. A bíróság még nem szólhatott. A bólyi plébános ügye máig nem tisztázott, de a megbízott pécsi elöljáró ideiglenesen visszavonta a szolgálati engedélyét. Bölcsen tette. Nem tudom, mi van az ügy hátterében, de elgondolkodtató a vád. Például a szobámba a fél ház bejárhat – takarítók, szerelők, adminisztrátorok –; mi van, ha valaki odaül a számítógépemhez, és behív valami tiltott oldalt? Senki le nem mossa rólam, hogy nézegettem azokat. Miért nem keresik és büntetik azt, aki a mocskot föltette?

– Kalocsa érsekeként Ön közvetlen elöljárója a pécsi püspöknek és a szeged–csanádinak is. Lenne joga az alárendeltek (suffraganeusok) körmére nézni?

– Hit és erkölcs dolgában. Például ha valamelyik főpap tagadná az egyház dogmáit, akkor fölléphetnék ellene. Az egyházmegyék anyagi ügyeit én nem ellenőrizhetem. Hogy mit művelt igazából Pécsen és Mohácson az ominózus Fény Kft. pap ügyvezetője, az egyházmegye vagyonkezelője, és mit tudott minderről Mayer Mihály püspök úr, ahhoz nekem, érsekként nem volt közöm. A hibáinkat nem titkoljuk, de ha valamit nem tudunk, azt nem hirdet(het)jük.

– A főpapok fényűzése erkölcsromboló botrány! Krisztus mást hirdetett. Ha – amikor sok ezren éheznek e hazában is – a főpásztor Pécsen 40 milliós BMW-vel jár, s exkluzív lakosztályt tart egy mohácsi hotelben, háborítja a lelkeket. Bántó lehet az is, ha Kiss-Rigó püspök úr saját tulajdonú focicsapatot gründol Szegeden…

– Én a sportba, egy csapat építésébe nem tudok beleszólni. Lehet az jó is. Nem volt mindig korrupt a foci. Én el tudom képzelni, hogy püspök testvérem egy olyan, erkölcsileg tiszta közösséget akar menedzselni, ahol a játék a fontos, és nem a pénzt.

– Tíz- és százmilliók kellenek egy NB I-es focicsapathoz. Mi lesz a nyájjal?

– Nem szolgálok a számvevőszéknél, sem az adóhivatalnál. Ha törvénytelen valami, csapjanak le rá!

– Evangéliumi parancs, hogy a püspököknek „jó hírben kell járniuk”...

– Valakinek pont az tetszik, hogy az elöljáró focicsapatot szponzorál, labdarúgó-akadémiát üzemeltet. Rendet tesz a pályán és a lelátón. Van ilyen! Például Kiss Tamás, a dusnoki plébános nemcsak focista volt, hanem bíró is. Ő elérte, hogy a meccsen káromkodás és trágár szó nem lehetett.

– Ön egy koros Opel Astrával járja a kisebb és nagyobb településeket. Látja a mélységes nyomort?

– Valóban pusztít a szegénység. Ezért persze nem lehet a sportiskolát üzemeltető megyéspüspököt felelőssé tenni. Bár az is igaz, én egy másik pasztorális utat választottam.

– Nincs valami egységes iránymutatás a kánonban, hogy a papok miként viszonyuljanak a világi javakhoz?

– A világi papság esetében nincs. Nagyon nehéz lenne ezt szabályozni, ugyanis mindenkinek önállóan kell egzisztenciát teremtenie. Én nem mondhatom meg a plébánosnak vagy a káplánnak: ekkora hűtőd lehet, de akkora már nem. Ilyen kocsival járhatsz, de annál különbbel nem. Persze törekednünk kell a szerény, célszerű megoldásokra. A pénz borzasztó nagy csáberő. A szellemi, lelki függetlenséget megtalálni vele szemben nem könnyű. Nem is sikerül mindenkinek. Persze megvannak az egyházközségi elszámolási szabályaink: civil kontroll, számvevők, nyilvános beszámoló. Ez nagyon fontos. A jó hír miatt is. Egy öreg paraszt mondta nekem nemrég: "Ha a pénzt meg az asszonyt nem őrzik, hamar elmegy a becsület..."  Bölcsen látta…

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház