Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. február 22. 06:22 | Szerző/forrás: BORZÁK TIBOR/ÚJVÁRI SÁNDOR/SZABAD FÖLD

LAPSZEMLE: AZ IZSÁKIAK BÜSZKÉK A FRANCIAHONBAN DÍJAT GYERT SZENT ISVÁNUKRA

Képgaléria
LAPSZEMLE: AZ IZSÁKIAK BÜSZKÉK A FRANCIAHONBAN DÍJAT GYERT SZENT ISVÁNUKRA
Bámulatos gyorsasággal sokszorozta meg pezsgőgyártását az izsáki Royalsekt Zrt. A száz százalékban magyar tulajdonú cég nemrég megmérettette magát egy nemzetközi versenyen és ezüstéremmel tért haza. Újév napján pedig különleges rekordot állítottak fel.

Nem is találhattak volna Szent Istvánnál jobb nevet az izsáki pezsgőnek. Államalapítónkról az egész világon tudnak, itthon pedig végre nem csak augusztus 20-a táján emlékezhetünk meg róla, hanem az év utolsó napjaiban is. Legfőképpen azok, akik szilveszterkor azt a palackot választják, amelyik címkéjén a király neve virít. De voltak idők, amikor másféle márkaneveket ízlelgettünk. A nagy múltú Izsáki Állami Gazdaság első habzóbora, a Boleró 1965-ben készült. A valódi pezsgőgyártás csak évek múlva kezdődött, olyan „hírességek” kerültek palackba, mint a Pompadour, a Cézár és a Walton. Rendkívül népszerűek voltak, s mivel a külföldi konkurencia nem nagyon jutott be hozzánk, nekünk ebből is a hazai volt a legjobb. Aztán viharfelhők tornyosultak a gazdaság felett: a privatizációt követően sok viszontagságot ért meg. – A jelenlegi menedzsment két éve vette át a céget – tereli a szót a jelenre Ungor Erik, az izsáki Royalsekt Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Nem szeretnék a múlttal foglalkozni, annyit azért érdemes megjegyezni, hogy 2009-ben hétszázezer palack pezsgő került ki a gyártósorról, tavaly pedig ennek hatszorosa. A gyökeres változáshoz újra kellett építkezni. Az egyértelmű volt, hogy a helyi adottságokat továbbra is kihasználják, hiszen a minőséget a térség védett hungarikuma, az Arany Sárfehér nevű régi magyar szőlőfajta garantálja. Tetézi Lajos helytörténésztől tudjuk: történeti forrásokban először az 1700-as évek közepén említik a környékre jellemző fehérborszőlő fajtát. Erre nagyon büszkék az izsákiak, a Sárfehér név hétköznapjaik része lett, gondoljunk csak az őszi fesztiválra, melyet ennek jegyében tartanak. Az viszont elkeserítő, hogy az Európai Unió hektáronként egymillió forintos támogatással ösztönzi a gazdákat a szőlőtőkék kivágására. E nélkül is nagy a veszély: a hatvanas években közel kétezer hektáron termesztettek Sárfehért, ma pedig az ezret sem éri el. Kanyarodjunk vissza a pincészethez, ahol továbbra is számítanak az izsáki szőlősgazdákra, tőlük vásárolják fel az alapanyagot. Az új tulajdonosok dinamikus fejlesztéseknek köszönhetően Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb pezsgőgyáráról beszélhetünk, ahol borokat és üdítőitalokat is palackoznak. Nem akármilyen sikerrel! – Vettünk egy mély levegőt és beneveztünk a nemzetközi habzóbor és pezsgőversenyre, melyet nyolcadik alkalommal rendeztek meg Dijonban – meséli Ungor Erik. – Öt mintát küldtünk ki, két bronz-, egy ezüstérem és több közönségdíj lett a jutalmunk. Erre mondják: bátraké a szerencse! A pezsgő őshazájában, Franciaországban jeleskedni valóban nagy fegyvertény. Huszonnégy ország ötszáznál is több „versenyzője” közül egy száztagú nemzetközi zsűri repítette az élre a Szent István pezsgőcsalád édes változatát, amely muskotályos szőlőből készül. A siker hallatán idehaza is pillanatok alatt keresett termék lett. Sőt, Mága Zoltán hegedűművész újévi koncertjén is ezzel koccintott a tizenkétezres közönség. Mivel ilyen közös „akció” még sosem volt, mindjárt magyar rekord is született, melyet azóta oklevél is bizonyít. Remélhetőleg bekerülnek vele a Guinness Rekordok sorába. Palackba „zárt” Szent István királyunk külföldre is kacsingat, a csehek és a vietnámiak már törzsvevőnek számítanak. Idehaza pedig egyre több fesztiválon, rendezvényen tűnik fel a gyöngyöző nedű. Bármilyen szédítő karriert is futnak be az izsáki borok és pezsgők, az teljességgel bizonyos, hogy az Arany Sárfehér hírneve is öregbedik általuk. Helyiek is dicsérik Mondok József, Izsák polgármestere: – Büszkék lehetünk a pezsgőgyár nemzetközi sikerére, de arra is, hogy több mint kétszáz embernek ad munkát. Sokfelé járok az országban, az autómban mindig ott van néhány palack helyi nedű, hogy adhassak belőle azoknak, akik eddig csak hírből hallottak róla. Frankó János vállalkozó: – Évtizedek óta nyomon követem az izsáki pezsgő történetét, magam is dolgoztam az üzemben. Végre helyiek kezébe került a cég! Csak gratulálni tudok ahhoz, hogy ezüstérmet hoztak el Franciaországból. Hogy mi a siker titka? A kiváló alapanyag és a szakemberek tudása. Juhász Sándor, az Izsáki Tészta Kft. vezetője: – Bár minél több olyan vállalkozás lenne a településen, amely nemzetközi viszonylatban is eredményes. Jómagam nem tartozom a nagyfogyasztók közé, pezsgőt csak szilveszterkor iszom. Megkóstoltam a Szent Istvánt, és mivel ízlett, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek.

Kövessen minket a Facebookon is!