Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. február 24. 08:21 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Háztartási olajjal szennyezzük magunkat

Háztartási olajjal szennyezzük magunkat
A veszélyes hulladékok egy részét a magyar háztartások megtanulták kezelni, a fáradt sütőolaj azonban többnyire még mindig a lefolyóban vagy a közös szemétben végzi. A városi háztartások közel 60 %-a, a kistelepüléseken élőknek pedig a 20 %-a szelektálatlanul kezeli az olajhulladékot.

Az ÖKO-Ferr hulladékkezelést koordináló közhasznú társaság januárban végzett, ötszáz háztartást vizsgáló felméréséből kiderült, a használt elemek és villanykörték jelentős része már nem a közös szemétbe, hanem a majd minden üzletben megtalálható gyűjtőládákba kerül. Az elektronikus és az egyéb, nagyméretű, szilárd halmazállapotú hulladékok begyűjtése az országszerte rendszeresen megrendezett lomtalanítások alkalmával szintén eredményesnek mondható. A lakosság körében a komoly gondot – főleg a városi háztartásokban – még mindig a használt sütőolaj elhelyezése jelenti.

A városban élő családoknak a hatvan százaléka a lefolyóba önti vagy a szemétbe dobja az elhasznált olajat. A családi házakban lakók környezettudatosabbak a társasházakban élőknél, közülük már csak 35 százalék nem kezeli szelektíven a sütés melléktermékét. A falvakban még jobb a helyzet, csak 20 százalék nem gondoskodik az olajhulladékról – többségüknél nem is keletkezik, mert azt a háztartásban, vagy az állatok etetésére az utolsó cseppig felhasználják.

A felmérésben szereplők többsége tisztában volt azzal, hogy az égett olaj a csatornahálózatot és az élő környezetet egyaránt károsítja, azonban vagy nem ismerik a környezetbarát kezelési lehetőségeket, vagy túl időigényesnek tartják azokat. A rendkívül környezetkárosító anyag hatására a szennyezett területen elpusztul minden, hiszen az olaj a talajt és az élővilágot elzárja az oxigéntől.

A hulladékudvarok mellett rengeteg benzinkúton is leadható a háztartási fáradt olaj, ráadásul egy Európában is szabadalmaztatott, használt étolajból biodízelt nyerő magyar begyűjtési eljárásnak köszönhetően a társasházak már saját olajtároló edényt is igényelhetnek. Szakemberek szerint a gyűjtőtartályok széleskörű kihelyezése oldhatná meg véglegesen a ma még égető környezetvédelmi problémát.

Kövessen minket a Facebookon is!