Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. február 26. 06:52 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton reggelre észak felől felszakadozik, csökken a felhőzet, hószállingózás már csak elvétve lehet a déli tájakon. Mérséklődik a szél, -3 és -10°C közé hűl a levegő, de néhány fagyzugos helyen még ennél is hidegebb lehet. Napközben tovább szakadozik a felhőzet, országszerte számíthatunk több-kevesebb napsütésre, csapadékra pedig sehol sem kell készülni. A déliesre forduló szél gyenge marad. A legmelegebb órákban 0 és +6°C közötti értékeket mérhetünk.

Vasárnap reggelre többfelé megnövekszik a felhőzet, az ország számos helyén képződhetnek sűrű ködfoltok, északkeleten akár ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. A délkeleti légmozgás gyenge marad, a minimumok -5 és -10°C között alakulnak majd.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton a magasban zajló melegedés miatt erős melegfronti hatásra készülhetünk, emiatt fejfájásra, migrénre panaszkodhatunk. Erősödhetnek a görcsös, reumatikus és izületi fájdalmak, nyugtalanabbak lehetünk. A hideg időben könnyen kiszáradhat a bőrünk, kezeljük ápoló krémekkel, testápolókkal! Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget, szüksége lesz szervezetünknek a hasznos anyagok pótlására!

Közlekedésmeterológia

Szombaton reggel már csak a déli területeken szállingózhat a hó, emiatt ott nedvessé, csúszóssá válhatnak az utak, tartsunk nagyobb követési távolságot! Hajnalban ködfoltok képződhetnek, emiatt gyorsan csökkenhet a látástávolság. A melegfronti hatás miatt fáradtabbak, nyugtalanabbak lehetünk, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző héten tovább csökkent a pollenterhelés, és már a parlagfű pollenszemei is országszerte csak alacsony koncentrációban vannak jelen a levegőben, így tüneteket nem okoznak. Csupán Pécsett regisztráltak közepes értékeket, de csak egyetlen napon. A többi allergén növény virágporát is legfeljebb alacsony koncentrációban detektálták a csapdákban. Ezzel a 2010. évi pollenszezon véget ért. Allergiás tüneteket a tavaszi pollenszezon kezdetéig a gomba eredetű allergének, illetve a házi por okozhatnak, melyek közül a kültéri allergén gombák koncentrációja ért el nagyon magas szintet néhány állomáson.

Kövessen minket a Facebookon is!