Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 3. 14:27 | Szerző/forrás: www.inforadio.hu

Egyetért a dohányzási tilalom kiterjesztésével a magyarok többsége

Egyetért a dohányzási tilalom kiterjesztésével a magyarok többsége
Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége támogatja a dohányzási tilalmat a vendéglátóhelyeken. A júliustól életbe lépő javaslat mellett most kiállt tíz orvos-szakmai szervezet is. A dohányzás évente 25-30.000 ember életét követeli Magyarországon. Hazánk ráadásul kifejezetten veszélyeztetettnek számít a füstölés miatt, mert a koszorúér megbetegedések okozta halálozás aránya az Európai Unió országaiban a 65 év alatti férfiak és nők esetében egyaránt nálunk a legmagasabb.

Egy friss felmérés szerint magyarok többsége támogatja a dohányzási tilalmat a vendéglátó- és szórakozóhelyeken. A kutatás megállapította azt is, hogy a nemdohányzók 95 százalékát zavarja a füst zárt térben - de az aktív dohányosok 79 százalékát is.

Most tíz orvos-szakmai szervezet állt ki az Országgyűlés elé terjesztett javaslat mellett. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke szerint a bevezetés után várhatóan kevesebben gyújtanak majd rá, de elsősorban a passzív dohányosok száma csökkenhet.

Kovács Gábor szerint a dohányzást korlátozó intézkedés jó, de nem elegendő. A szakember figyelmeztetett arra is, hogy a dohányfüstben lévő egészségkárosító anyagok, így például a kátrány, a szén-monoxid, és a nikotin minden daganattípus előfordulási gyakoriságát növelik.

Kövessen minket a Facebookon is!