Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 11. 19:20 | Szerző/forrás: www.hvg.hu

Készül a Mercedeseket szállító vasúti vágány Kecskeméten - Lapszemle

Készül a Mercedeseket szállító vasúti vágány Kecskeméten - Lapszemle
Egy év múlva már autók készülnek a kecskeméti Mercedes-gyárban - mondta az üzem igazgatója, Frank Klein, annak alkalmából, hogy elkezdték a gyárhoz befutó vasúti fővonal kivitelezési munkálatait. Az alkatrészek döntő hányada vasúton érkezik, és az elkészült autók többsége is a most készülő vágányon fogja elhagyni a Mercedes gyárat - közölte Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken, a Cegléd-Szeged vasúti fővonalat az épülő Mercedes gyárral összekötő vágány kivitelezésének munkaindító ünnepségén.

Frank Klein kicsi, de fontos lépésnek nevezte a vágány építésének megkezdését, mely a tervezett időben, a kormány és a Mercedes-Benz közötti megállapodás alapján történik. A gyár igazgatója hangsúlyozta: az építkezés a tervek szerint halad, és a gyár határidőre el fog készülni. Frank Klein szerint a Mercedes összeforr a magyar gazdasággal, és az előre megjelölt időpontban, 2012 elején a kecskeméti gyárban is csúcsminőségű gépkocsik készülnek. 

Mosóczi László, a MÁV Zrt. infrastruktúra általános vezérigazgató-helyettese kiemelte: az vasúti fejlesztés első része 1 milliárd forintba kerül, melyet a magyar állam finanszíroz. Ennek keretében 2 vágányt meghosszabbítanak a 7 kilométerre lévő kecskeméti vasútállomáson, és bővítik azt. A projekt második része a vasúti fővonaltól a gyárig vezető vágány, melynek 450 millió forintos költségét a Mercedes Benz fedezi. A harmadik rész a gyáron belüli vágány lesz. A vezérigazgató-helyettes kitért arra: a munkálatok helyét Mercedes-elágazásnak keresztelték el. 

Mosóczi László hangsúlyozta: a gyár beindulása után napi 5 pár tehervonat fogja a gyárat kiszolgálni. A MÁV tervezi a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonal felújítását is, mely tartalékvonalként is üzemelne. A vezérigazgató-helyettes utalt a további a fejlesztésekre, melyek révén Kecskemét 2020-ig a budapesti elővárosi projekthez fog tartozni. 

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere beszédében a város és a MÁV közötti együttműködést is példaértékűnek nevezte, mert a közösségi közlekedés fejlesztésének keretében Kecskeméten intermodális közlekedési központ épül, valamint az elővárosi közlekedési fejlesztés is megvalósul. Az új kecskeméti gyár a Daimler cégcsoport rastatti gyárával működik együtt, amely a Mercedes-Benz kompaktjármű szegmensének kompetenciaközpontja. Magyarországon a Mercedes-Benz a mai A- és B-osztály utódgenerációját képviselő négy modell közül kettőt gyárt majd.

Kövessen minket a Facebookon is!