Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 14. 19:29

100 éves a Kecskeméti Művésztelep

Képgaléria
100 éves a Kecskeméti Művésztelep
„Művészetek s művészi ipar számára földet, hajlékot s támogatást kérünk Kecskemét városától ab-ban a reményben, hogy a legmagyarabb város teljes átérzéssel fogja méltányolni azt a nagy felada-tot, mit a magyar kultúra reánk ró, s hogy annak megvalósítására épp Kecskemétet választottuk.” Így kezdődik Iványi Grünwald Béla festőművész művésztelepprogramja, melyet eredetileg Kada Elek polgármesternek címezve Nagybányán keltezett 1909. július 17-én.

. Az elhatározást tett követte, s a következő években felépült Kecskemét külső részén, a Műkertben a művésztelep központi műterembérháza, a festőiskola és a hat művészvilla, s 1910-11 folyamán elindult az alkotói tevékenység is az említett nagybányai alapító mester vezetésével. Olyan fiatalokkal többek között, mint pl. Bornemisza Géza ésPerlrott Csaba Vilmos, akik a művészvilág akkori fővárosából, Párizsból Matisse tanítványaiként érkeztek az alföldi városba. Emellett még számos ismert vagy kevésbé ismert alkotó (pl. Kmetty János, Faragó Géza, Uitz Béla, Gráber Margit) fordult meg a művésztelep leginkább jelentősnek elkönyvelt korszakában. A kiállításon 82 alkotást és a művésztelephez szorosan kapcsolódó dokumentumot mutatunk be, illetve egy „virtuális” terem segítségével (festette: A. Varga Imre) kísérletet teszünk arra, hogy megidézzük Kecskemét korabeli hangulatát, építészetét, tehát azt a környezetet, mely az alkotókra inspirálólag hatott. A kiállítás alkalmából egy 48 oldalas katalógus is megjelent, archív felvételekkel, a kiállított művek háromnegyedének színes reprodukciójával, ifj. Gyergyádesz László összefoglaló tanulmányával s annak szerkesztett angol nyelvű fordításával.

A kiállítás tehát soha vissza nem térő alkalmat kínál arra, hogy városunk diákjai megismerkedhessenek Kecskemét múltjának, kultúrájának egyik legjelentősebb fejezetével. Ennek érdekében az alábbi programokat kínáljuk segítségképpen Kecskemét pedagógusai és diákjai (s természetesen minden kecskeméti) számára:

 

Tárlatvezetések(igény szerinti hosszúságúak + ingyenesek)

F    Ifj. Gyergyádesz László művészettörténészhez az április 5–május 27. közötti, kedd délelőtt 10-től péntek délután 4-ig terjedő időpontokra lehet bejelentkezni a 30/287-2549-es telefonszámon, vagy emailen ([email protected]).

F    Osztényi Éva művészettörténészhez a március 30–május 25. közötti szerdai napokra, 10-14 óráig terjedő időpontokra lehet bejelentkezni a 30/429-9434-es telefonszámon, vagy emailen ([email protected]).

 

Tárlatvezetés múzeumpedagógiai foglakozással kiegészítve

F    Az általános iskolás korosztályok számára a tárlatvezetés mellett annak bővített változatát is kínáljuk, melyhez a kiállítás alkalmából összeállítottunk egy pedagógiai munkafüzetet. Ebben az esetben sem kell belépőt fizetni, azonban minden diák számára meg kell venni a mindössze 400 forintba kerülő munkafüzetet (matricás melléklettel), s hozniuk kell a feladatok megoldásához a tolltartójukat. (A program csak korlátozott számban, a kiadvány példányszámának erejéig lesz elérhető.) A program jellege miatt a munkafüzetben található feladatok egy részét a diákok „házi feladatként” oldhatják majd meg. Jelentkezni az április 5–május 27. közötti, kedd délelőtt 10-től péntek délután 4-ig terjedő időpontokra lehet bejelentkezni a 30/287-2549-es telefonszámon és emailen ([email protected]).

 

Művészettörténeti előadások(kb. 60-90 perc hosszúságúak + ingyenesek)

Helyszín: Cifrapalota (földszint, 3. terem)

F    március 22., kedd, 15 óra Kecskemét „aranykora”(előadó: Székelyné Kőrösi Ilona történész)

F    március 23., szerda, 15 óra Allegória a Kecskeméti Művésztelep első korszakában (előadó: Osztényi Éva művészettörténész)

F    március 29., kedd, 15 óra Kecskemét századfordulós-szecessziós építészete (előadó: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész)

F    április 6., szerda, 15 óra A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (előadó: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész)

 

Vetélkedő

A Kecskeméti Képtár 2011 tavaszán immár negyedik alkalommal rendezi meg ifjúsági vetélkedőjét Kecskemét művészettörténeti értékeinek hatásosabb megismertetése céljából, „Csak Kecskemét példáját kell utánozni” címmel. A vetélkedőt 7–12. (13.) osztályba járó kecskeméti tanulók számára írjuk ki. A vetélkedő két részből fog állni: egy selejtezőből és egy döntőből. Az utóbbin már csak az oda bejutott hat csapat vehet részt. A vetélkedő témája ezúttal szorosan kapcsolódik a Tavaszi Fesztivál alkalmából megrendezett nagy összefoglaló kiállításunkhoz: A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909–1919). A felkészüléshez a bibliográfián túl szakemberek által tartott művészettörténeti előadásokat, illetve tárlatvezetéseket biztosítunk (lásd róla a). Reményeink szerint ezúttal is sikerül a vetélkedőn döntőjébe bejutott csapatokat magas színvonalon jutalmazni. Különösen értékesek a kortárs kecskeméti képző- és iparművészek által felajánlott műalkotások, folytatva egy 1999-ben megrendezett vetélkedőn elkezdett nemes hagyományt.

 

„Csak Kecskemét példáját kell utánozni”

IV. művészettörténeti ifjúsági vetélkedő Kecskemét művészetéről, művészeiről,

művészeti emlékeiről, alkotóműhelyeiről és gyűjteményeiről

 

Kiemelt téma: 100 éves a Kecskeméti Művésztelep

A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909–1919)

és Kecskemét egykorú építészetének emlékei

Jelentkezés

A háromfős csapatok 2011. április 12-ig a Cifrapalotában (Rákóczi út 1.) ifj. Gyergyádesz Lászlónál vagy Osztényi Évánál (levélben, személyesen, telefonon vagy e-mail-ben: 76/480-776; 30/287-2549; 30/429-9434; [email protected]; [email protected]) jelentkezhetnek az iskola neve, a csapat neve (max. 8 karakter), a felkészítő tanár neve, e-mail cím (iskoláé, a felkészítőé és a csapat tagjaié is) és telefonja megjelölésével egyetemben. Egy iskolából több csapat is jelentkezhet és természetesen a korosztályok és az iskolák is keveredhetnek.

Selejtező

Hatnál több csapat jelentkezése esetén április 19-én, kedden 15 órától rövid írásbeli selejtezőt rendezünk a Református Kollégium tantermeiben.

Vetélkedő (döntő)

A vetélkedő (döntő) időpontja: 2011. május 11., szerda du. 15h

A Cifrapalotában sorra kerülő szóbeli döntő előtt otthoni felkészülést igénylő, gyakorlati feladatokat is kisorsolunk a legjobb hat csapatnak, várhatóan 2011. április 20-án, szerdán 14 órakor.

Kövessen minket a Facebookon is!