Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 31. 13:33 | Szerző/forrás: Petőfi Népe

Emelkedik a házasságkötés díja Kecskeméten - Lapszemle

Emelkedik a házasságkötés díja Kecskeméten - Lapszemle
Törvényi változások miatt a kecskeméti közgyűlés március 31-ei ülésén rendeletet alkot, amiben meghatározza a házasságkötés árait. Az éve elején hatályba lépett törvény szerint hivatali helyiségben és hivatali időben történő házasságkötés továbbra is díjtalan lesz. A hivatali helyiség Kecskeméten a városháza házasságkötő termét és a hetényegyházi kirendeltség hivatalos helyiségét jelenti.

A helyszín és az idő túllépése az előterjesztés szerint költséges lesz: Kecskeméten évente átlagosan ötszáz esküvőt rendeznek. Külső helyszíneken két éve van lehetőség házasságkötésre, tavaly tizenöt alkalommal merült fel az igény arra, hogy az anyakönyvvezető ne a városházán adja össze a párt. Csütörtökön a képviselő-testület elé kerülő előterjesztés szerint a kecskeméti hivatal a költségvetéséből évente 6-7 millió forintot fordít a házasságkötésekre, amiben benne van a fűtés, világítás, takarítás díja és a személyi kiadások összege. A városháza kimutatásai szerint ez a kiadás messze felülmúlja a szertartásokból származó bevételeket. A törvény változása most lehetővé teszi, hogy a különbözetet ezentúl ne a költségvetés, ha nem a házasulók viseljék.

A díjakat a házasságkötést vagy bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését megelőző két munkanapon belül, a polgármesteri hivatal által kiállított számla alapján kell majd megfizetni. Az erről szóló bizonylatot pedig még a szertartás előtt be kell mutatni az anyakönyvvezetőnek. A témában végleges döntést a kecskeméti képviselő-testület hozza meg csütörtöki ülésén.

Házasság kötés és bejegyzett élettársi kapcsolat díjai áfa nélkül, az anyakönyvvezető díjazásával együtt:

- Hivatali munkaidőn, hivatali helyiségek kívül (anyakönyvvezető díjazása) 20.000 Ft. (15.000 Ft.)

- Hivatali munkaidőn kívül

            - házasságkötő-teremben: 10.000 Ft. (5.000 Ft.)

            - díszteremben élőzene szolgáltatással: 28.000 Ft. (5.000 Ft.)

            - díszteremben élőzene szolgáltatás nélkül: 25.000 Ft. (5.000 Ft.)

            - a hetényegyházi kirendeltség hivatalos helyiségében: 6.500 Ft. (5.000 Ft.)

Kövessen minket a Facebookon is!