Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. március 31. 15:32 | Szerző/forrás: http://www.technet.hu

Az FBI belebukott a kódtörésbe - most a nyilvánossághoz fordul

Az FBI belebukott a kódtörésbe - most a nyilvánossághoz fordul
Az FBI egy különös gyilkossági ügy kapcsán fordult a nyilvánosság felé: miután saját csapata belebukott, amatőr kódtörőket keres, akik esetleg képesek lennének megfejteni a titkosírást, mely az egyetlen nyom a 12 éve történt rejtélyes gyilkossági ügyben.

A 41 éves Ricky McCormick holttestére a Missouri St Louis mellett, egy mezőn bukkantak rá, még 1999-ben. A nyomozók két titkosírással írt jegyzetet találtak a holttest zsebében, mely az FBI szerint az egyetlen nyom a gyilkossági ügyben. Az FBI kódtörői éveken át próbálták megfejteni a kódot - sikertelenül.

„Jók vagyunk abban, amit csinálunk" - mondta Dan Olson, a kódtörő részleg vezetője. „De most elkelne a segítség" - tette hozzá. A 30 sornyi kódolt szöveg látszólag véletlenszerű elrendezésben tartalmaz számokat, betűket és egyéb írásjeleket. „A kriptoanalízis eddig bevált módszereivel kudarcot vallottunk" - mondta Olson. Az FBI ezt követően az Amerikai Titkosírási Társaság segítségét kérte, ám a hobbi kódtörők sem boldogultak McCormick jegyzeteivel. 

Ezért az FBI most a nyilvánossághoz fordul: „talán jön valaki, aki más szemszögből tekint a kódra, és előáll valami briliáns ötlettel" - reméli Olson. Az áldozat családja elmondta, hogy McCormick már gyerekkora óta kódolva írt jegyzeteket, melyekről senki sem tudta, hogyan lehetne megfejteni. A férfi kimaradt a középiskolából, de mindenki nagyon okosnak tartotta.  

Utoljára a hetvenes években, a Zodiákus-gyilkosságok kapcsán fordult az FBI a nyilvánossághoz - akkor, a gyilkos által írt kódot egy iskolai tanár törte fel.  A mostani esettel kapcsolatban az FBI felhívása, valamint az áldozat által írt kód itt található.

Kövessen minket a Facebookon is!