Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2011. április 2. 19:11

DR. BÁBEL BALÁZS FELSZENTELTE A NAGYON SZÉPEN FELÚJÍTOTT SOLTVADKERTI ZSIKLA-KERESZTET

Képgaléria
Nagyon szép időben, népes hívő közösség fogadta szombat délelőtt Soltvadkerten, a megyés főpásztort, dr. Bábel Balázs metropolitát. Társaságában ott volt - többi között - dr. Kerényi János kormánymegbízott, országgyűlési képviselő, Bárkányi Ernő, a Porta Egyesület elnöke, Lehoczki Ferenc, a város polgármestere, Hozdik Zsolt, esperes, plébános, Suhajda Krisztián, megyei képviselő, a Történelmi Vitézi Rend megbízott székkapitánya.

A megjelenteket és kiemelten is a díszvendéget Lehoczki  Ferenc polgármester köszöntötte majd - számos szép nagyböjti népének eléneklése után - Hozdik Zsolt, a helyi katolikus közösség vezetője lépett a mikrofonhoz. Köszönetet mondott azoknak akik részt vettek az 1928-ban állított emlékjel fölújításában, majd magvas gondolatokat mondott arról, hogy Krisztus jelenléte miként építheti a hívek közösségét, egy város egy nemzet lelki összetartozását? A nagyböjti találkozó szakrális üzenetét dr. Bábel Balázs érsek szentbeszéde tette teljessé. Ady Endre  remekművét a Havas Krisztus kereszt az erdőn címűt idézte - hiszen nemrég maga is a poéta szülőfalujában járt - majd a Katolikus egyház kereszt-teológiáját fejtegette úgy, hogy a jelenlevő evangélikusok és reformátusok is merítkezhettek az elhangzottakból. Az ünnepség végén emléklappal ajándékozták meg a kersztefelújítók lelkes közösségét. A Korona Kávéház különtermében a rendezvény követően tartott  agapén kitüntető oklevelet vehetett át Kalocsa érsekétől Suhajda Krisztián, megbízott vitéz székkapitány valamint Lehoczki Ferenc polgármester. Mindketten azért, mert már eddig is  számos egyházi emlék megmentésében vállaltak  meghatározó részt.   A rendezvényén végén - a záróbeszédben - dr. Kerényi János, Bács-Kiskun megyei kormánymegbízott elismerő szavakkal köszöntötte az immár, az ötven kettedik kereszt felújításánál munkálkodó Porta Egyesületet, és annak vezetőit Bárkányi Ernő elnököt és Farkas P. József korrdinátort majd példaadónak nevezte a Zsikla-kereszt felújításának szervezését és a  nemzetépítő sikert.    

A kereszt-szentelésen emléklapot vehettek át:

Hozdik Zsolt esperes; Gáspár Zsolt, főépítész; id. Mátyus Lajos, helytörténész; Lakatos Attila festő; Borboly László, lakatos; Bada Zsolt, ács; Zsikla Tamás, Akker Plusz; Holzimmer Zsolt, bádogos; Hambalkó Erik, ügyvezető igazgató; Demeter János vállalkozó; Szabadi István, Akker Plusz; Suhajda Krisztián, megbízott székkapitány; Porta Egyesület, Szent Ilona Kersztkör.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Dr. Bábel Balázs Wojtyla Ház