Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 10. 17:07

COMENIUS I. PROJEKT BEFEJEZŐ RENDEZVÉNYE A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN

Képgaléria
COMENIUS I. PROJEKT BEFEJEZŐ RENDEZVÉNYE A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUMBAN
A Bolyai János Gimnázium 2009. szeptemberében kétéves nemzetközi projektbe kezdett a Comenius Lifelong Learning Programme keretein belül. Az öt ország – Lengyelország, Bulgária, Románia, Törökország és Magyarország – tanulóit megmozgató többoldalú projekt témája az aranymetszés, egy matematikai jelenség. A problémafelvetés életszerű helyzetekből indul ki. Célunk, hogy tevékenység-központú tanulási folyamat során tanulóink számára nyilvánvalóvá váljon, hogy a matematikai gondolkodásmód a világ leképezésének, értelmezésének sajátos módszere, tehát nem tőlük távol álló elmélet, hanem a hétköznapi gondolkodást és életet is átható folyamat, jelenség. Mivel a projektünk elsősorban a projektmódszer és a kooperatív tanulás módszereire támaszkodik, ezzel olyan alapvető, az élethosszig tartó tanulás segítő képesség együttes fejlesztését tűzte ki céljául, melynek része az eligazodás az információáradatban, a tudásmegújítás, alkalmazható tudás megszerzése. Az informatikai és kommunikációs technológiák ismerete és használata alapvető követelmény. A projekt során mindezt nemzetközi környezetben, idegen nyelven használták/használják a tanulók.

1. Az első diáktalálkozó Romániában, Marosvásárhelyen volt 2009. november 23-28-a között. A részt vevő tanulók a Fibonacci-számsort, az aranyháromszöget, a gráfokat is megismerték komoly és játékos feladatok során, s a prezentációk és a nemzetközi csoportmunka után jutott idő kirándulásra, városnézésre is. A tanulók megismerkedtek Marosvásárhely nevezetességeivel, jártak a parajdi sóbányában és Szovátán is.

 

2. Akövetkező utazásra 2010 áprilisában került sor, ekkor Bulgáriába, Sopotba utaztak a biológia-kémia területén kutató diákok, ahol a már megismert matematikai arányokat és törvényszerűségeket a természetben vizsgálták: az emberi test arányai, a növény és állatvilág különleges formái és szabályosságai kerültek terítékre. Tudtad például, hogy az ananász pikkelyei, a szamóca magocskái és a szitakötő szárnyának lemezkéi is az aranymetszés arányai szerint épülnek fel? Hogy bármilyen magas vagy alacsony vagy a köldököd helye pontosan az aranymetszés szabálya szerint osztja fel testedet? Ezek rejtélyes jelenségek, de mérhetőek és igazolhatóak!

 

3. 2011 októberében került sorra a képzőművészet, ekkor Lengyelországba, Strózába utaztak a diákok, klasszikus és modern képzőművészeti alkotásokon keresték a most már tudatosan, a természetet utánozva alkalmazott csodálatos arányokat. Itt múzeumlátogatások Lublinban és Krakkóban és egy építészeti előadás szerepelt a programban. A diákok maguk is alkotó munkába fogtak: megépítették a leghíresebb épületek kicsinyített mását, hogy bemutassák frissen szerzett tudásukat.

 

4. Most pedig a záró találkozóhoz érkeztünk. 2011. április 11-17. között négy partnerországból 33 diákot és 17 tanárt vár a Bolyai János Gimnázium, hogy a zene segítségével feltegyük a koronát az eddigiekre, összefoglaljuk, áttekintsük az eddigi munkát. A természetben tájékozódási versenyen veszünk részt, 12-én a Zengő aula sorozat keretében a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjét hallgatjuk meg, megismerkedünk Kecskemét és Budapest nevezetességeivel. Az alkotásainkból, méréseinkből kiállítást rendezünk, közös énekkart alkotunk, összeállítjuk a téma ötnyelvű szótárát.

 

A műsoros záró énekes-táncos bemutatóra április 15-én (pénteken) 17.00 órakor kerül sor a Bolyai-gimnázium aulájában.

 

Iskolánkból a két év során 30 diák és nyolc tanár kapott lehetőséget, hogy a partnerországok iskoláiba látogasson egy-egy hétre, összesen négy különböző helyszínre: Marosvásárhelyre, Sopotba (Bulgária), Kayseribe (Törökország) és Strózába (Lengyelország).

Most a vendéglátásban, a programokban a gimnázium 60 tanulója kap aktív szerepet.

 

A részt vevő iskolák:

  • a strózai Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawla II.,
  • a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum,
  • a sopoti SOU Ivan Vazov,
  • a Fevzi Cakmak Lisesi, Kayseriből,
  • a házigazda Bolyai János Gimnázium.

Kövessen minket a Facebookon is!