Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 21. 04:48 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Képgaléria
Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön országszerte derült vagy gyengén felhős lesz az égbolt, a keleti-délkeleti szél keleten mérsékelt, másutt gyenge marad. A legalacsonyabb hőmérsékletek 3 és 8°C között várhatóak. Napközben is száraz, derült időre van kilátás, délkeleten lehet kicsit több felhő az égen. A délies szelet a Kisalföldön egy-egy élénkebb lökés is kísérheti. Tovább erősödik a felmelegedés, 20-25°C közé melegszik a levegő.

Pénteken reggel is verőfényes napsütésre ébredhetünk, csapadék továbbra sem várható. A délkeleti, keleti szél gynege lesz, 5-11°C között várhatóak a hajnali minimumok.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön továbbra sem várható front a Kárpát-medence területén, ám az átlagosnál melegebb idő megterhelheti a gyengébbek szervezetét. Náluk vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet, egyeseknél a gyulladásos panaszok is erősödhetnek. A napos, kellemes idő sokat javít az általános közérzeten, egy kis séta alkalmával feltöltődhetünk némi energiával. Reggel kicsit még hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni! Fogyasszunk vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön továbbra is kedvezőek lesznek a közlekedés meteorológiai feltételei, hajnalban azonban néhol párássá válthat a levegő, ezeken a területeken romolhat a látástávolság. A Kisalföldön időnként megélénkülhet a légmozgás, ami csökkentheti a kisebb járművek menetstabilitását. Az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt hetihez képest nőtt a pollenterhelés, a legmagasabb terhelés Mosdóson és Zalaegerszegen volt. Csökkent a mogyoró, az éger és a szil mellett a ciprus- és tiszafafélék pollenszórása, valamint a nyáré és a kőrisé is, most tetőzött a nyíré, a gyertyáné és a fűzé, a platán és a tölgy virágporának koncentrációja pedig erősen emelkedik. Ezen a héten az ország nagy részében a nyír virágporából regisztrálták a legtöbbet a csapdákban : a mért legmagasabb koncentrációja Eger kivételével minden állomáson elérte a magas szintet, Mosdóson a hét első felében végig nagyon magas volt, illetve a hét közepén több napig nagyon magas szintet mértek még Zalaegerszegen, Kecskeméten és egy-egy napon Nyíregyházán és Győrött is. Nagymértékben emelkedett a tölgy összpollenszáma. Legmagasabb napi koncentrációja a legtöbb városban közepes, Pesten, Nyíregyházán, Békéscsabán és Szolnokon magas szintet ért el. A kőris koncentrációja hét végére csökkent le jelentősen, addig azonban a legtöbb helyen elérte a magas szintet. Fokozatosan csökkent a nyár virágporának koncentrációja, nagyon magas szintet már sehol sem mértek. A héten tetőzött a fűz pollenszórása is – összpollenszáma több mint négyszeresére emelkedett. Tovább csökkent a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja. Fokozatosan erősödik a gyertyán és a platán, előbbiből Veszprémben és Zalaegerszegen, utóbbiból Békéscsabán és Pécsett már mértek magas koncentrációt. A kültéri allergén gombák mennyisége kissé lecsökkent: országszerte alacsony volt, csak néhol mértek közepes, Győrött és Zalaegerszegen pedig magas szintet.

Kövessen minket a Facebookon is!