Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 23. 10:23

Rablók, gyilkosok nyomában

Rablók, gyilkosok nyomában
Dr. Polyák Zsolt alezredes eddigi pályája remek ívet mutat. Baján lett rendőr, 1994-ben. Három évvel később, már a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának nyomozójaként, egyre komolyabb ügyek felderítésében játszott fontos szerepet, nem csoda hát, hogy 2003-tól ő vezette az életvédelmi alosztályt. Közben elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, majd a jogi egyetemet. 2006-ban lett a bűnügyi osztály vezetője, s jelenleg Bács-Kiskunt a kiemelt bűnügyek (fegyveres rablások, emberölések) felderítésében a legeredményesebb megyék között emlegetik.

 

Az elmúlt éveket tekintve emlékezetesek voltak a kecskeméti bankrablásokról, valamint a rögzített pénzkiadó automaták fosztogatásáról szóló hírek. Ahogy a helvéciai kettős és a bátmonostori hármas gyilkosság, vagy a Szankon brutális kegyetlenséggel megölt svájci hölgy esete is jelentősen felborzolta a kedélyeket. – Nos, a 42 éves Polyák Zsolt vezette nyomozói csapatnak köszönhetően, ezeknek a bűnügyeknek az elkövetői is mind rács mögött vannak ma már.

- Napi beszédtéma a tompai hármas gyilkosság, hiszen a vádlottat most állították bíróság elé. Ezt is önnek köszönhetjük?

- Nem nekem: nekünk – hangsúlyozza az alezredes. - A bűnfelderítés olyan, mint egy mozaik. Vagy egy jól felkészült nyomozói csapat, amelynek minden tagja hozzáteszi a maga részletét ehhez a kirakósdihoz, mire kirajzolódik a valóság. A tompai hármas gyilkosság elkövetőjének felderítéséhez például, több száz embert kellett kihallgatnunk, sok ezer nyomot rögzítenünk, rengeteg fotó elemeznünk, élve a legkorszerűbb technika adta lehetőségekkel, és mint minden siker esetében, még némi szerencse is a segítségünkre sietett.

- Vagyis Sherlock Holmes, Poirot és Miss Marple ideje lejárt?

- Nagyon régen. Napjaink bűnfelderítése inkább a helyszínelő sorozatokra hasonlít a valóságban, csak nem olyan gyorsan, látványosan zajlik, mint a képernyőn.

- Decemberben újabb fordulatot vett rendőri pályája: főkapitány-helyettessé és bűnügyi igazgatóvá léptették elő. Fellélegezhetnek a gazemberek?

- Nem. Szerencsére a főkapitányságon jól bevált gyakorlat, hogy minden osztály kineveli a maga vezetőit. Így az irányítók esetleges pótlása különösebb zökkenők nélkül megoldható. Mint bűnügyi igazgató – immár hét osztály bűnüldözői munkáját koordinálva -, változatlanul részese lehetek a felderítéseknek, ha nem is annyira koncentráltan, mint eddig. Hiszen sokrétűbb feladatok megoldása hárul rám, mivel a bűnügyi, bűnügyi-technikai, gazdaságvédelmi, migrációs, értékelő-elemző, bűnmegelőzési és felderítő osztály összehangolása mellett, a megye városi rendőrkapitányságainak bűnügyi felügyelete is a hatáskörömbe tartozik. S ez utóbbiak különösen figyelmet igényelnek, hogy eredményesen működhessenek.

- Melyek napjainkban a leggyakrabban elkövetett bűncselekmények? És mit javasol olvasóinknak, hogy ezeket elkerülhessék?         

- Sajnos a lopások, csalások, betörések szinte mindennaposak, amit a kriminológiai elemzők valószínűleg összekapcsolnak a gazdasági válsággal. Ráadásul, ezeknek a vagyonelleni bűncselekményeknek a többségét idős emberek sérelmére követik el. Azt tanácsoljuk a polgároknak, hogy kevésbé legyenek hiszékenyek a idegenekkel szemben, s ne engedjenek be ismeretlent a lakásukba. Sőt, figyeljenek oda jobban szomszédjaikra, a környezetükre is! Ha bármilyen bűncselekményt tapasztalnak, vagy maguk is sértetté válnak, akkor gyorsan és bizalommal forduljanak a rendőrséghez!

Kövessen minket a Facebookon is!