Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 23. 10:26

A bűnüldözők munkáját segítve

A bűnüldözők munkáját segítve
Tizenkét esztendővel ezelőtt, még szinte minden nyomozó saját tapasztalataira hagyatkozva, kollégáival konzultálva, vagy korábbi hasonló ügyek iratkötegeit böngészve próbálta behatárolni, hogy egy-egy bűneset milyen térségre, elkövetőkre jellemző, milyen összefüggések lehetnek a különböző bűncselekmények között. Mígnem 1999-ben létrehozták a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának Elemző-Értékelő Osztályát, ahol azóta naprakész információkkal szolgálják a bűnesetek tendenciái iránt érdeklődő bűnüldözőket.

 

- Operatív és stratégiai elemzést egyaránt végzünk, speciális technikánk segítségével – árulja el az osztály vezetője, Virágh László alezredes. – Az előbbi a mindennapi nyomozói munkát segíti, utóbbi pedig, egyfajta jelzések sorozata a vezetőink felé, hogy milyen bűncselekmények elszaporodására, milyen törvénysértésekre mikor és hol ajánlatos koncentrálni. Ezekben közrejátszik, hogy a bűnügyi hírszerzés jóvoltából beérkezett információk összegyűjtése és értékelése is sokrétű feladataink egyike.

- A rendőrségi statisztikákat igen sok kritika érte legutóbb az országos sajtóban.

- Talán azért, mert nem mindenhol helyesen használták. A korrekt statisztika fontos a jó döntések meghozatalához, s nem arra való, hogy a számok mögé bújhassunk, takarózhassunk velük. Nálunk a naprakész statisztikára szükség van a különböző tendenciák behatárolásához, vagyis jelentős segítség, ha helyes módon, a helyén kezeljük.

- Milyen felkészültséget követel a munkájuk az osztály dolgozóitól?

- Informatikailag valamennyien jól képzettek. Többségük bűnüldözői, nyomozói tapasztalatokkal került hozzánk, vagyis szakmai szempontok szerint szelektál, értékel. Igazi erősségünket az adja, hogy elenyésző nálunk a fluktuáció, vagyis egy összeszokott, összecsiszolódott csapatról van szó.

- Elemzéseikkel, információikkal csak a bűnüldözőket segítik?

- Jobbára igen. De ha olyan fontosabb információk birtokába jutunk munkánk során, ami a rendészeti szakterület illetékességi körébe tartozik, azt természetesen továbbítjuk nekik.

- Önt most, március 15-e alkalmából, Szent György Érdemjellel tüntette ki a belügyminiszter. Ami rangos elismerés lehet, ha az országból mindössze három rendőr vehette át a központi ünnepségen.

- Valóban nagyon megtisztelőnek éreztem ezt a kitüntetést, ahogy a várostól kapott díszoklevelet is. 27 éve szolgálok a rendőrségnél, s az ilyen ünnepi pillanatok erősítik meg az ember hitét abban, hogy nem volt hiábavaló a sok munka, küzdelem…

Kövessen minket a Facebookon is!