Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 23. 10:28

A közrend és közbiztonság védelmében

A közrend és közbiztonság védelmében
Azoknak az egyenruhás rendőröknek a munkáját koordinálja, és szakmai felügyeletét látja el a megyei közrendvédelmi osztály, akikkel a lakosság nap, mint nap kapcsolatba kerül. Ők, a közrendvédelmi állomány tagjai azok, akik a különböző rendbontások, családi veszekedések, botrányok, szórakozóhelyeken történő jogsértések, vagy a közterület rendjét megzavaró cselekmények esetén intézkednek. Munkájukról Rigó János rendőr alezredest, a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság Rendészeti Igazgatóságának közrendvédelmi osztályvezetőjét kérdeztük.

 

- Milyen kiemelt jelentőségű események voltak 2010-ben?

- A közbiztonság tekintetében kiegyensúlyozott évet hagytunk magunk mögött. Több olyan nagyszabású, nemzetközi jelentőségű rendezvénynek is otthont adott a megye, mint például a Kecskeméti Repülőnap, a bugacpusztai Kurultaj, Bösztörpusztán a Magyarok Világszövetségének gyűlése, vagy a Bajai Halfőző Fesztivál. Ezeken a több tízezer érdeklődőt és nézőközönséget vonzó programokon azt várják el tőlünk, hogy az általános közbiztonságról gondoskodjunk. Ebbe sok minden beletartozik a közlekedési rendtől az ittas személyek eltávolításán, a zsebtolvajok kiszűrésén át a parkoló gépkocsik védelméig. Munkánkhoz komoly segítséget kaptunk a polgárőrségtől és más együttműködő szervezetektől is. Kecskeméten többek között a sportmérkőzések rendőri biztosítása kapott hangsúlyt. Különös odafigyelést igényelnek a kiemelt klubok szurkolói, akiket nem csak a sportszeretet hajt...

- Milyen területek élveznek prioritást 2011-ben?

- A közbiztonság terén folyamatos feladatunk a hazánk közbiztonságát megerősítő program végrehajtása, amivel a lakosság biztonságérzetét, a reagáló képességet és a bűnmegelőzést kívánjuk erősíteni. Speciális feladataink között fontos szerep jut az időskorúak, illetve a fiatal- és gyermekkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények visszaszorításának. A természetvédelmi őrökkel, vadőrökkel a védett területek megóvása érdekében, az állatvédőkkel az állatkínzással kapcsolatos jogsértések hatékony felderítése és megelőzése érdekében működünk együtt. Terveink között szerepel, hogy a rendőri jelenlét további erősítésével javítsuk az emberek szubjektív biztonságérzetét.

Kövessen minket a Facebookon is!