Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 27. 05:54 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Képgaléria
Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán nyugaton erősen, máshol közepesen, keleten gyengén felhős égboltra ébredhetünk, legfeljebb a nyugati határszélen fordulhat elő gyenge eső, többfelé válhat viszont párássá a levegő. A gyenge keleti-északkeleti légmozgásban 7 és 11 °C közé hűl a levegő. Napközben kelet felől csökkenni kezd a felhőzet, egyre többfelé bukkan elő a Nap, ugyanakkor a Dunántúlon továbbra is sok felhőre számíthatunk. Kisebb eső, zápor csak elvétve fordulhat elő. A keleties szél északkeleten és délnyugaton élénk, helyenként erős lesz. A délutáni órákban 18-23°C valószínű.

Csütörtökön reggel kelet-északkeleten kevesebb, másutt több felhő lehet felettünk, helyenként párássá válhat a levegő. A szelet délen és keleten élénk lökések kísérhetik, a minimumok 7 és 12°C között alakulnak, a völgyekben lehet ennél hidegebb.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán nyugaton gyenge hidegfronti hatás várható, keleten viszont kellemesebb, frontmentes időre számíthatunk. A Dunántúlon még többen panaszkodhatnak fejfájásra, vérnyomás-ingadozásra. A meleg főleg a szívbetegeknek és a keringési panaszokkal élőkél okozhat kellemetlen perceket. Reggel néhol kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni! A napos, kellemes idő sokat javít az általános közérzeten, egy kis séta alkalmával feltöltődhetünk némi energiával!

Közlekedésmeterológia

Szerdán elszórtan - elsősorban nyugaton - alakulhatnak ki futó záporok, melyek területén átmenetileg csúszóssá, nedvessé válik az útburkolat, érdemes nagyobb követési távolságot tartani! Keleten az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az országos heti összpollenszám alacsonyabb volt, mint múlt héten – a tavaszi pollenszezon már túljutott a csúcsán, mely a nyír virágzásának múlt heti csúcsával esett egybe. Csökkenőben van tehát a nyár pollenszórása után már a nyíré, a gyertyáné, a tölgyé és a fűzé is, csúcsidőszakában van a platán és a bükk virágzása. A legtöbb városban már megjelent a csapdákban a pázsitfűfélék virágporából egy-egy szem – ezzel lassan kezdetét veszi a kora nyári szezon is. A héten a legmagasabb terhelést Mosdóson, Szegeden és Pesten mérték, a legalacsonyabbat Egerben és Tatabányán. Országos összesítésben a platán pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet. Heti összpollenszáma közel tízszeresére emelkedett, napi koncentrációja Mosdóson és Pesten elérte a nagyon magas szintet is. Közel felére esett vissza a tölgy országos heti összpollenszáma. Szezonja az előző hét végén már túljutott a csúcsán. Múlt hét közepén tetőzött a nyír pollenszórása – az ország északi területein és Zalaegerszegen azonban még mindig a legnagyobb mennyiségben regisztrálták virágporszemeit. Néhány állomáson a fűz virágporából monitorozták összességében a legtöbbet – országos szinten mennyisége már csökken, napi koncentrációja magas szintet csak a hét első felében ért el Győrött és Szegeden. A kőris virágporának mennyisége is csökken – napi koncentrációja magas szintet már sehol sem ért el. Szezonjának még nincs vége, mert most indult virágzásnak a virágos kőris – ez azonban rovarbeporzású és kevesebb pollent szór. Csökkent a gyertyán és a nyár pollenkoncentrációja is – a héten magas szintet már sehol sem mértek. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Már minden városban detektáltak a pázsitfűfélék pollenszemeiből néhányat – egy-két héten belül várható, hogy koncentrációja már tüneteket okozó szintet ér el. Virágpora nagyon erős allergén – aki érzékeny rá, készüljön fel a szezonjára. Kis mértékben csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okoző szintet Békéscsabán, Győrött, Tatabányán és Zalaegerszegen mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!