Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 28. 05:23 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Képgaléria
Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön reggel keleten, északkeleten kevesebb, másutt több felhő lehet felettünk, de csapadék nem valószínű. Gyenge vagy mérsékelt keleti szél várható, helyenként párássá válhat a levegő. A minimumok 7 és 12°C között alakulnak, de a szélvédett völgyekben ennél hidegebb lehet. Napközben a változó felhőzet mellett néhány órára mindenütt kisüt a Nap, a felhősebb Dunántúlon zápor is előfordulhat. A keleti szél északkeleten és délnyugaton megélénkül. 19-24°C közé melegszik a levegő.

Pénteken reggel továbbra is a nyugati tájak fölött lesz több a felhő, de csapadék ott sem várható. Foltokban párássá válhat a levegő. Gyenge keleti szélben 7-13°C-ot mérhetünk.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön frontmentes napunk lesz, ám a többfelé megélénkülő szélben fejfájás, migrén jelentkezhet, valamint erősödhetnek a görcsös és reumatikus panaszok is. A változékony időben csökkenhet a koncentrációképesség, tompábakká, fáradékonyabbá válhatunk. A napos vidékeken viszont javulhat az általános közérzet, érdemes sétálni a szabad levegőn és feltöltődni a Nap jótékony sugaraival! Reggel néhol kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön szórványosan, de inkább a Dunántúlon számíthatunk zápor, esetleg gyenge zivatar kialakulására, melyek területén csúszóssá, nedvessé válik az útburkolat, érdemes nagyobb követési távolságot tartani! Többfelé megélénkül a légmozgás, zivatarokban erős széllökések is lehetnek, melyek csökkenthetik a járművek menetstabilitását. Keleten az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az országos heti összpollenszám alacsonyabb volt, mint múlt héten – a tavaszi pollenszezon már túljutott a csúcsán, mely a nyír virágzásának múlt heti csúcsával esett egybe. Csökkenőben van tehát a nyár pollenszórása után már a nyíré, a gyertyáné, a tölgyé és a fűzé is, csúcsidőszakában van a platán és a bükk virágzása. A legtöbb városban már megjelent a csapdákban a pázsitfűfélék virágporából egy-egy szem – ezzel lassan kezdetét veszi a kora nyári szezon is. A héten a legmagasabb terhelést Mosdóson, Szegeden és Pesten mérték, a legalacsonyabbat Egerben és Tatabányán. Országos összesítésben a platán pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet. Heti összpollenszáma közel tízszeresére emelkedett, napi koncentrációja Mosdóson és Pesten elérte a nagyon magas szintet is. Közel felére esett vissza a tölgy országos heti összpollenszáma. Szezonja az előző hét végén már túljutott a csúcsán. Múlt hét közepén tetőzött a nyír pollenszórása – az ország északi területein és Zalaegerszegen azonban még mindig a legnagyobb mennyiségben regisztrálták virágporszemeit. Néhány állomáson a fűz virágporából monitorozták összességében a legtöbbet – országos szinten mennyisége már csökken, napi koncentrációja magas szintet csak a hét első felében ért el Győrött és Szegeden. A kőris virágporának mennyisége is csökken – napi koncentrációja magas szintet már sehol sem ért el. Szezonjának még nincs vége, mert most indult virágzásnak a virágos kőris – ez azonban rovarbeporzású és kevesebb pollent szór. Csökkent a gyertyán és a nyár pollenkoncentrációja is – a héten magas szintet már sehol sem mértek. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Már minden városban detektáltak a pázsitfűfélék pollenszemeiből néhányat – egy-két héten belül várható, hogy koncentrációja már tüneteket okozó szintet ér el. Virágpora nagyon erős allergén – aki érzékeny rá, készüljön fel a szezonjára. Kis mértékben csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okoző szintet Békéscsabán, Győrött, Tatabányán és Zalaegerszegen mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!