Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 29. 13:12

A civil önzetlenség méltó az elismerésre

A civil önzetlenség méltó az elismerésre
Király József egy sikeres cég – a Free Line Építőipari és Szolgáltató Kft. – tulajdonosa-ügyvezetője. Ugyanakkor évek óta elnöke a Magyar Nanbudo Szövetségnek, a Kecskeméti Városszépítők Egyesületének, a Kecskemét-Aomori Baráti Körnek… Közben megnyitotta a Rákóczi úti Művész Kávézót, ahol városunkhoz kötődő művészek folyamatosan bemutathatják alkotásaikat, továbbá két jelentős sportlétesítményt is létrehozott és működtet: a műkertvárosi BMX pályát, valamint a belvárosi harcművészeti központot. Tavaly városi képviselő lett és a szocialisták helyi vezetője. S nemrég kaptuk a hírt, hogy megválasztották a Nanbudo Világszövetség elnökének. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy nős, sőt öt gyermek édesapja, talán nem is olyan meglepő a kérdés:

 

- Biztos, hogy Király Józsefnek is csak 24 órából áll egy napja?

- Persze. Tény azonban, hogy igen zsúfolt beosztás szerint élek. Tavaly ezért mondtam le – 11 év után - a Kecskemét-Aomori Baráti Kör elnöki tisztéről, s a Magyar Televízió, illetve a Duna TV kuratóriumi tagjaira háruló teendők sem terhelnek néhány hónapja. Minden mást – beleértve a cégemet is – úgy igyekszem irányítani, hogy agilis, tehetséges embereket veszem körül magam, akikre nyugodt szívvel rábízhatom a munkák dandárját.

- Véleménye szerint, miért éppen önt választották a Nanbudo Világszövetség elnökének?

- Hát, valamit nagyon jól csinálhattunk az elmúlt másfél évtizedben, ha ma már ennyire kiemelten kezelik hazánkat a csaknem félszáz országot tömörítő világszövetségnél – mondja a 6 danos mester. - Persze Kecskeméten kívül, nem sok magyar város dicsekedhet olyan harcművészeti központtal, mint az itt található Hakkoda Dojo, amit két éve Akisino japán herceg és felesége avatott fel.  2000-ben és 2006-ban mi adtunk otthont a Nanbudo Világbajnokságnak, közben több korcsoport Európa Bajnokságának megrendezésére vállalkoztunk. Legutóbb februárban tartottunkKecskeméten nemzetközi edzőtábort, egybekötve a XI. Nemzetközi Harcművész Bemutatóval.   

- Mennyi plusz feladatot, utazgatást jelent új megbízatása?

- A központunk Svájcban van, de az elnökség általában alapítómesterünk, Doshu-Soke Yoshinao Nanbu párizsi rezidenciáján ülésezik, havonta egyszer. Bár lehet, hogy most sűrűbbek lesznek az összejövetelek, hiszen a francia fővárosban rendezzük meg június közepén a soron következő világbajnokságot, s a nyári barcelonai nemzetközi edzőtábor szervezése is folyamatban van. Az ezekkel kapcsolatos munkák döntő részét azonban, nagyon jól működő, központi titkárságunk végzi. Rám többnyire reprezentációs, népszerűsítő, vagy - ha a sors úgy hozza – konfliktuskezelő feladatok hárulnak.   

- Nem sok honfitársunk dicsekedhet jelenleg azzal, hogy egy világszövetség elnöke. De ha csinálnánk egy közvélemény-kutatást Kecskeméten, talán minden századik ember tudná ezt önről.

- Valószínű. Egy nyugati demokráciában a kiemelkedő eredményeket elérő civilek legalább olyan közismertek, népszerűek, mint a hívatásos politikusok. Nálunk ez nem jellemző, pedig a civilek önzetlen munkájánál kevés dolog méltóbb az elismerésre.

Kövessen minket a Facebookon is!