Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 30. 06:05 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Képgaléria
Időjárás
36 órás előrejelzés Szombaton reggel változóan felhős égboltra tekinthetünk fel, a Dunántúlon kisebb zápor is előfordulhat. Gyenge lesz a keleti szél, 8-13°C-ig hűl a levegő. Napközben a napsütés mellett többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és főleg a Dunántúlon és a főváros térségében záporok, zivatarok alakulnak ki. A délkeleti szél gyenge marad, csak zivatarokban erősödhet meg. 19-24°C-ot mérhetünk. Vasárnap reggel sok lesz felettünk a felhő, és a délnyugati tájak kivételével többfelé várható eső, zápor. Gyenge lesz a légmozgás, 8-13°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szombaton számottevő fronthatás nem várható, ám a nedves, fülledt levegő miatt az időseknek és a betegeknek nehezebb napjuk lehet. Csökkenhet a koncentrációképesség, fáradtabbak, tompábbak lehetünk, álmatlanság, nyugtalanság is jelentkezhet. Az esősebb tájakon a reumatikus és izületi panaszok is erősödhetnek. A napos vidékeken viszont javulhat az általános közérzet, érdemes sétálni a szabad levegőn és feltöltődni a Nap jótékony sugaraival! Reggel néhol kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani!

Közlekedésmeterológia

Szombaton az előző napokhoz képest már többfelé várható zápor, zivatar, melyek területén csúszóssá, nedvessé válik az útburkolat, legyünk óvatosak! Egy-egy zivatarban viharos széllökések is előfordulhatnak, melyek csökkentik a jármű menetstabilitását, valamint felhőszakadások területén átmentileg lecsökkenhet a látástávolság. Az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, vezessünk fokozott figyelemmel! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az országos heti összpollenszám alacsonyabb volt, mint múlt héten – a tavaszi pollenszezon már túljutott a csúcsán, mely a nyír virágzásának múlt heti csúcsával esett egybe. Csökkenőben van tehát a nyár pollenszórása után már a nyíré, a gyertyáné, a tölgyé és a fűzé is, csúcsidőszakában van a platán és a bükk virágzása. A legtöbb városban már megjelent a csapdákban a pázsitfűfélék virágporából egy-egy szem – ezzel lassan kezdetét veszi a kora nyári szezon is. A héten a legmagasabb terhelést Mosdóson, Szegeden és Pesten mérték, a legalacsonyabbat Egerben és Tatabányán. Országos összesítésben a platán pollenszemeiből regisztrálták a legtöbbet. Heti összpollenszáma közel tízszeresére emelkedett, napi koncentrációja Mosdóson és Pesten elérte a nagyon magas szintet is. Közel felére esett vissza a tölgy országos heti összpollenszáma. Szezonja az előző hét végén már túljutott a csúcsán. Múlt hét közepén tetőzött a nyír pollenszórása – az ország északi területein és Zalaegerszegen azonban még mindig a legnagyobb mennyiségben regisztrálták virágporszemeit. Néhány állomáson a fűz virágporából monitorozták összességében a legtöbbet – országos szinten mennyisége már csökken, napi koncentrációja magas szintet csak a hét első felében ért el Győrött és Szegeden. A kőris virágporának mennyisége is csökken – napi koncentrációja magas szintet már sehol sem ért el. Szezonjának még nincs vége, mert most indult virágzásnak a virágos kőris – ez azonban rovarbeporzású és kevesebb pollent szór. Csökkent a gyertyán és a nyár pollenkoncentrációja is – a héten magas szintet már sehol sem mértek. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Már minden városban detektáltak a pázsitfűfélék pollenszemeiből néhányat – egy-két héten belül várható, hogy koncentrációja már tüneteket okozó szintet ér el. Virágpora nagyon erős allergén – aki érzékeny rá, készüljön fel a szezonjára. Kis mértékben csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okoző szintet Békéscsabán, Győrött, Tatabányán és Zalaegerszegen mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!