Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 30. 07:40

Összefogva a térség termelőit

Összefogva a térség termelőit
Adottságait tekintve, hazánk ma is Európa egyik jelentős élés-kamrája lehetne. Mégsem az, sőt egyre szomorúbb képet mutat a magyar mezőgazdaság. A Bács-Zöldért Rt. azok közé a cégek közé tartozik, amelyek a regresszió ellenére is próbálnak tisztességes jövedelmet, helyzetet teremteni a zöldség-és gyümölcstermesztés-ből élő honfitársainknak. Több száz termelő kapcsolódik napja-inkban a Bács-Zöldérthez, hogy versenyképes maradhasson még az unióban. Hiszen a magyar termékek az itthoni piacon veszítet-tek legtöbben a népszerűségükből az utóbbi 20 évben. (A cég ár-bevételének 80%-a külpiacról származik).

 

Bűdi Zsolt vezérigazgatótól megtudtuk, hogy kilenc éve vált lehetővé a gazdák új típusú koncentrációjának lehetősége, a Termelői és Értékesítési Szövetkezetek (TÉSZ-ek) szervezése. A Bács-Zöldért elsők között segítette elő a megye termelőinek ilyen módon történő tömörülését. Az Alföld Régió TÉSZ bormási székhellyel működik, ahol megfelelő raktárak, korszerű csomagoló üzem és megfelelő logisztikai berendezések találhatók.Mivela jogszabályokidőközben lehetővé tették, hogy Zrt. formában működjenek ezek a TÉSZ-ek, s mert a tapasztalatok kedvezőnek bizonyultak, tavaly Hírös Paprika TÉSZ elnevezéssel új szövetkezetet hívtak életre Kecskemét térségében. De az elnevezés ellenére, nem csak paprikatermelőket, hanem cseresznye, meggy, görögdinnye, kajszibarack és alma termesztéséből élő családokat is tömörít ez az új szövetkezés.

- Cégünk arra törekszik, hogy az említett zöldség- és gyümölcsféléken kívül, más termékekkel is bővüljön a Hírös Paprika TÉSZ, s a jelenlegi mintegy 280 taglétszám akár hat-hétszázra duzzadjon a jövőben – hangsúlyozta Bűdi Zsolt. – Persze akkor már ez megköveteli, hogy legalább a zöldségeket és a gyümölcsöket különválasszuk. Hiszen más-más raktározási, csomagolási és szállítási eljárást, technikát követel például a paprika, mint a meggy vagy a barack. Sajnos azt nem támogatja jelenleg a szakminisztérium, hogy még jobban specializálódjanak egy-egy termékekre (például csak a csonthéjas gyümölcsökre) ezek a szövetkezetek.

A vezérigazgató szerint, a hazai zöldségek, gyümölcsök többsége feltétlenül jobb minőségű, mint az importból származóké. Azonban a magyar termékekkel kapcsolatosan kedvezőtlen irányba tolódtak el az értékesítési tendenciák. Az országunkat ma márt teljes egészében lefedő, külföldi tulajdonú áruházláncok esetébenaz íz, a zamatanyag indifferens. Sokkal fontosabb az ár, illetve a „pultállóság”. Ez a szemlélet az oka, hogy marokkói paprikát, spanyol paradicsomot, német vöröshagymát, osztrák burgonyát, kínai fokhagymát eszünk, holott a rendszerváltás idején, ezeket a termékeket tekintve is, még export nagyhatalomnak számítottunk. Ma importra szorulunk belőlük, aminek sajnos számos oka van. Számtalan hibás kormányzati lépés vezetett a magyar termékek versenyképtelenné válásához. Ugyanakkor a hazai fogyasztó felelőssége is felvethető a kialakult helyzetért. Csak nyomokban mutatkozik ugyanis, az a bizonyos elkötelezettség nálunk a magyar áru iránt, amely óriási versenyelőnyt biztosít például az osztrák, német, svájci, francia termelőknek.

Kétségtelen, hogy a mezőgazdaság központi támogatása nálunk jóval szerényebb, mint az uniós országok többségében. És sok tekintetben a jogi szabályozások is kedvezőtlenebben. De a Bács-Zöldért dicséretére legyen mondva, nem adják fel a küzdelmet, sőt minden lehetőséget kihasználnak a boldogulásra. A cég ma már korszerű, megfelelő infrastruktúrával, kiváló szakembergárdával és kitartó, eltökélt termelői háttérrel rendelkező részvénytársaság. Ahogy egy alkalommal már megfogalmaztuk lapunkban: ez a cég a mának él, a jövőt építi, de igyekszik minél többet megőrizni abból a szellemiségből, melyet az elődöktől örökölt.

Kövessen minket a Facebookon is!