Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. április 30. 14:30

Guinness-rekorderek lesznek a kecskeméti Kenyeres-testvérek

Képgaléria
Guinness-rekorderek lesznek a kecskeméti Kenyeres-testvérek
A világ legnagyobb rendszámgyűjteménye Kecskeméten található. Ezt szombaton hivatalos számlálók igazolták a kecskeméti Kenyeres Péter és Tamás gyűjteményében. Jelenleg a kollekció 11345 rendszámtáblából áll, melyek kiállítás keretében megtekinthetők: iskolás csoportok és magánszemélyek díjmentesen látogathatják a gyűjteményt, előzetes bejelentkezés után. A szombati rekordkísérlet beharangozója az V. Oldtimer Expo volt Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban.

Huszonegy éve gyűjtenek jármű-azonosító hatósági jelzéseket a kecskeméti Kenyeres testvérek, akik hivatalosan is világrekorderek akarnak lenni. Ezért számoltatták meg most bizottsággal a házuk kertjében, az udvaron, és a garázsban elhelyezett rendszámgyűjteményt. A bizottság tagja volt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere, Dr. Várszeghi György, Magyarország első rendszámtáblagyűjtője, Ökrös Csaba, a Petőfi Népe felelős szerkesztője, és Kenyeres Dénes, nyugállományú honvéd alezredes, a Szent György lovagrend tagja. A vendégek körében pedig megjelent az épülő Mercedes gyár igazgatója, Frank Klein is, aki egy rendszámot ajándékozott a testvéreknek. Rajta felirat: „Made in Kecskemét”.

Kenyeres Péter és Tamás gyűjteményében 133 ország táblája található: minden földrészről, az Osztrák-Magyar Monarchiától napjainkig. A magyar rendszámtörténet teljes egészét bemutatja a kollekció. Tíz éve, 2001-ben 5661 darabbal rekordhitelesítést tartottak, majd még ugyanebben az évben kiállításuk volt a Bűnügyi- és Rendőrség-történeti Múzeumban. 2006-óta a Hadtörténeti Intézet és Múzeum az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulója emlékére nyílt kiállításán bemutat egy államvédelmi járművön használt rendszámot, melyet a Kenyeres testvérektől kértek kölcsön. 2009-ben időszakos kiállításuk nyílt a Közlekedési Múzeumban. 2007- ben, 2008-ban és 2009-ben kiállítottak az Oldtimer Expón. 2008-ban hivatalosan is bejegyezték az általuk alapított Kecskeméti Rendszámtábla Múzeumért Közhasznú Alapítványt. 2008-óta a budapesti Álomautó Múzeumban állandó kiállítással szerepelnek.

Számtalan nemzetközi rendszámgyűjtő találkozón és börzén vettek részt. Így egyebek között New Yorkban, Németországban, és Hollandiaban.

N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház