Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 2. 04:46 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Hétfőn reggelre északnyugat felől elkezd felszakadozni a felhőzet, ekkor már főleg a keleti országrészben számíthatunk további záporokra, kisebb esőre. Az északias szelet északkeleten élénk lökések kísérhetik, a minimumok 6 és 12°C között alakulnak. Napközben tovább csökken a felhőzet, és több órára kisüt a Nap, csapadék eleinte délkeleten várható, majd az északi, északkeleti tájakon számíthatunk záporok kialakulására. Gyenge lesz a keletire forduló szél, 17-22°C-ot mérhetünk.

Kedden reggel délnyugat felől erős felhősödés kezdődik, a Dunántúlon egyre többfelé ered el az eső, zápor, egy-egy zivatar sem kizárt. A keleti szél gyenge lesz. 5-10°C közé csökken a hőmérséklet, de a felhősebb tájakon enyhébb lehet a hajnal.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Hétfőn nem várható számottevő fronthatás hazánk területén, de eleinte keleten még jelentkezhetnek a kettősfront okozta tünetek. Vérnyomás-ingadozás, fáradékonyság, kialvatlanság léphet fel, erősödhetnek a reumatikus és görcsös panaszok. Reggel kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani!

Közlekedésmeterológia

Hétfőn eleinte keleten még előfordulhat eső, zápor, ezeken a tájakon nedvessé, csúszóssá válnak az utak, tartsunk nagyobb követési távolságot, ügyeljünk a vízátfolyásokra! A naposabb tájakon az erős napsütés helyenként elvakíthatja a gépkocsivezetőket, figyeljünk jobban! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző hét első felében erősödött a pollenterhelés, szombaton tetőzött, majd az esős idő következtében vasárnapra lecsökkent. A legmagasabb terhelés Pesten, Debrecenben és Pécsett volt, a legalacsonyabb Egerben és Szolnokon. Csúcsidőszakában van a tölgy, a platán, az eperfafélék és a dió pollenszórása, csökkenőben a nyíré, a fűzé, a gyertyáné és a bükké, emelkedik a pázsitfűfélék, a fenyőfélék és a csalánfélék virágporának mennyisége. Országosan még mindig a platán pollenszemeiből volt a legtöbb, legmagasabb napi koncentrációja Szegeden, Pécsett, Mosdóson és Nyíregyházán elérte a nagyon magas szintet. A hét második felétől országos szinten már az eperfafélék virágporából volt a legtöbb – Pesten és Szekszárdon összpollenszáma a platánét is meghaladta. Koncentrációja még csak az állomások felénél érte el a magas vagy nagyon magas szintet, de a hét második felétől már a legtöbb helyen tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták. Már túljutott szezonja összesített csúcsán a tölgy virágzása, mégis a jó idő következtében pollenszórása ismét felerősödött és több városban is ezen a héten tetőzött, heti összpollenszáma pedig 6 városban is a legmagasabb volt. Koncentrációja a legtöbb helyen elérte a magas szintet, Debrecenben, Miskolcon és Salgótarjánban pedig nagyon magas volt. Fokozatosan tovább csökkent a nyír pollenkoncentrációja, összesített csúcsán már túl van a fűz, a kőris és a gyertyán szezonja, azonban pollenszórásuk több állomáson is most tetőzött. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Egyre több állomáson mérnek tüneteket okozó koncentrációt a pázsitfűfélék és a csalánfélék virágporából – sőt, a pázsitfűfélék napi koncentrációja Békéscsabán már a magas szintet is elérte. Csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okozó közepes koncentrációt csak Győrött mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!