Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 4. 05:40

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerda reggel nyugat felől csökken fog a felhőzet; változóan, többfelé erősen felhős lesz az ég, a keleti tájakon számíthatunk még további csapadékra. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon és keleten továbbra is erős lesz, viharos lökések is előfordulhatnak. 2-7°C-ig hűl a levegő, a völgyekben talajmenti fagy is előfordulhat. Napközben a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésben mindenütt bízhatunk, számottevő csapadéktól sehol sem kell tartanunk. Eleinte továbbra is erős lesz a szél, csak estére mérséklődik a légmozgás. Gyengül a nappali felmelegedés, a maximumok 13 és 16°C között várhatóak.

Csütörtökön reggel keleten közepesen, másutt gyengén felhős égre tekinthetünk fel, csapadék sehol sem várható. Az északi szél a Tiszántúlon időnként megélénkül. 0-5°C-ot mérhetünk, de a szélvédett völgyekben gyenge fagy is előfordulhat!

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán gyenge hidegfronti hatás várható hazánk területén, melynek hatására erősödhet a görcshajlam, izületi bántalmaink is fokozódhatnak. Vérnyomás-ingadozást, szívpanaszokat is tapasztalhatunk. Az érzékenyebbeknél fejfájás, migrén is jelentkezhet, melyet a sokfelé erős, olykor viharos szél tovább fokozhat. Reggel kicsit hűvös lesz, érdemes rétegesen öltözködni, valamint sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani!

Közlekedésmeterológia

Szerdán sokfelé erős, olykor viharos lesz a szél, ezért csökkenhet a járművek menetstabilitása, legyünk óvatosak! A hidegfront miatt még kissé fáradtabbak tompábbak, ingerültek lehetünk, vezessünk nagyon körültekintően, ügyeljünk a közlekedésben résztvevő többi társunkra! Eleinte keleten lehet még kisebb eső, zápor, ezeken a tájakon nedves, csúszós útburkolattal találkozhatunk, legyünk óvatosabbak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az előző hét első felében erősödött a pollenterhelés, szombaton tetőzött, majd az esős idő következtében vasárnapra lecsökkent. A legmagasabb terhelés Pesten, Debrecenben és Pécsett volt, a legalacsonyabb Egerben és Szolnokon. Csúcsidőszakában van a tölgy, a platán, az eperfafélék és a dió pollenszórása, csökkenőben a nyíré, a fűzé, a gyertyáné és a bükké, emelkedik a pázsitfűfélék, a fenyőfélék és a csalánfélék virágporának mennyisége. Országosan még mindig a platán pollenszemeiből volt a legtöbb, legmagasabb napi koncentrációja Szegeden, Pécsett, Mosdóson és Nyíregyházán elérte a nagyon magas szintet. A hét második felétől országos szinten már az eperfafélék virágporából volt a legtöbb – Pesten és Szekszárdon összpollenszáma a platánét is meghaladta. Koncentrációja még csak az állomások felénél érte el a magas vagy nagyon magas szintet, de a hét második felétől már a legtöbb helyen tüneteket okozó mennyiségben regisztrálták. Már túljutott szezonja összesített csúcsán a tölgy virágzása, mégis a jó idő következtében pollenszórása ismét felerősödött és több városban is ezen a héten tetőzött, heti összpollenszáma pedig 6 városban is a legmagasabb volt. Koncentrációja a legtöbb helyen elérte a magas szintet, Debrecenben, Miskolcon és Salgótarjánban pedig nagyon magas volt. Fokozatosan tovább csökkent a nyír pollenkoncentrációja, összesített csúcsán már túl van a fűz, a kőris és a gyertyán szezonja, azonban pollenszórásuk több állomáson is most tetőzött. A héten tetőzött a bükk pollenszórása. Egyre több állomáson mérnek tüneteket okozó koncentrációt a pázsitfűfélék és a csalánfélék virágporából – sőt, a pázsitfűfélék napi koncentrációja Békéscsabán már a magas szintet is elérte. Csökkent a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – tüneteket okozó közepes koncentrációt csak Győrött mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!