Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 10. 04:45 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Képgaléria
Időjárás
36 órás előrejelzés Kedden reggel sehol sem várható csapadék, a középső tájakon és északon lehetnek közepesen felhős területek, másutt csak kevés felhő lehet az égen. Általában gyenge lesz az északi, északkeleti szél. A minimumok 7 és 11°C között várhatóak. Napközben több órás napsütésre készülhetünk, keleten növekszik meg erőteljesebben a gomolyfelhőzet. Futó zápor északon illetve keleten fordulhat elő. A Tiszántúlon megélénkülő északkeleti szelet egy-egy erős széllökés is kísérheti. Gyorsan melegszik a levegő, 20-25°C-os maximumhőmérsékleteket mérhetünk.

Szerdán reggel száraz, a középső tájakon közepesen, máshol gyengén felhős időre ébredhetünk. Az északkeleti légmozgás mindenhol gynege marad. 6-11°C közötti minimumokra van kilátás.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Kedden egy melegfront terhelheti meg szervezetünket; hatására tompábbak, fáradékonyabbak, dekoncentráltak lehetünk, az érzékenyebbeknél vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok is felléphetnek. Napközben kellemes tavaszi idő várható, ez kedvezően hat az általános közérzetre, célszerű egy kis sétát tenni a szbadban! Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, ezzel erősíthetjük az immunrendszerünket!

Közlekedésmeterológia

Kedden még többfelé megélénkülhet a szél, ennek hatására csökkenhet egyes járművek menetstabilitása. A melegfront hatására kissé tompábbak, ingerlékenyebbek,bágyadtabbak lehetünk, ügyeljünk jobban a közlekedéseben részt vevő társainkra! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten fokozatosan csökkent a pollenterhelés. A legmagasabb értékeket Pesten és Pécsett, a legalacsonyabbat Tatabányán mérték. Csúcsidőszakában van a vadgesztenye és a fenyőfélék pollenszórása, csökkenőben a tölgyé, az eperfáé, a platáné és a dióé, valamint tovább csökkent a nyír, a fűz, a kőris, a gyertyán és a bükk virágporának koncentrációja, viszont emelkedik a kora nyári gyomok pollenkoncentrációja. Országos összesítésben múlt héten tetőzött az eperfafélék pollenszórása, ezen a héten már heti összpollenszáma is a legmagasabb volt. Napi koncentrációja Pesten vasárnap kivételével minden nap, Szekszárdon, Pécsett és Kecskeméten több napon is nagyon magas volt, és a héten a legtöbb városban elérte a magas szintet. Múlt héten tetőzött a tölgy virágzása, koncentrációja országos szinten közel felére esett vissza, de még Salgótarjánban, Békéscsabán és Egerben pollenszemeit a legnagyobb mennyiségben regisztrálták. Előző heti csúcsán túljutva már a platán pollenkoncentrációja is erősen lecsökkent, de Nyíregyházán még a legnagyobb mennyiségben volt jelen a csapdában. Napi koncentrációja a hét elején még több városban is elérte a magas szintet, a hét második felében már csak legfeljebb közepes koncentrációban regisztrálták . Fokozatosan csökken a nyír és a kőris virágporának mennyisége – magas szintet az előbbiből már csak Békéscsabán mértek a hét első napjaiban, utóbbiból Pécsett és Veszprémben egy-két napon. A fűz és a bükk pollenszórása a végéhez közeledik és már a dió pollenkoncentrációja is csökken. Jelentősen megemelkedett a fenyőfélék pollenkoncentrációja – Pesten és Zalaegerszegen egy-egy napon a magas szintet is elérte. Lassan már minden állomáson jelen van a csapdákban a pázsitfűfélék és a csalánfélék virágpora – koncentrációjuk több napon is már elérte a közepes szintet. Emelkedett a légköri allergén gombaelemek koncentrációja – Győrött és Zalaegerszegen elérte a magas szintet is.

Kövessen minket a Facebookon is!