Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 11. 19:19

Felsőoktatási reform- hova olvad be a Kecskeméti Főiskola?

Felsőoktatási reform- hova olvad be a Kecskeméti Főiskola?
A kormány felsőoktatási reformjával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót szerdán az LMP kecskeméti szervezete.

Vágó Gábor, a párt kecskeméti országgyűlési képviselője elmondta, hogy egyelőre folynak a tárgyalások, ezért végleges tervvel senki nem rendelkezik. Örvendetesnek nevezte, hogy a város politikai erői mind kiállnak a Kecskeméti Főiskola mellett, de nem tartja jó gyakorlatnak, hogy egyes politikai szervezetek pánikkeltésre használják fel a kialakult helyzetet, és fél információkra hivatkozva rémisztgetik az embereket. Az LMP ehelyett a megfelelő szinteken próbál minél több információt begyűjteni a kormány terveiről. Elmondta, hogy Osztolykán Ágnes, a Parlament Oktatási Bizottságának LMP-s alelnöke a témával kapcsolatban országjáró kampányra indul, melynek állomása lesz Kecskemét is. Ezután Kriskó Dávidönkormányzati képviselő elmondta, hogy a birtokukba jutott információk szerint a Kecskeméti Főiskola előtt jelenleg két út mutatkozik: vagy beolvad a Szegedi Tudományegyetem rendszerébe, vagy pedig az újonnan létrehozott Alföldi (Duna-melléki) Főiskola részévé válik – tájékoztatott a képviselő.

 

A második verzió már csak azért is lenne kedvezőbb, mert egyelőre Kecskemét tűnik a legesélyesebbnek az új főiskola központjának. Erre utal a felvetődött Alföldi Főiskola elnevezés, emellett az intézmény hallgatói és oktatói létszáma is. A hozzánk eljutott információk szerint az új intézménybe a bajai, a szolnoki, illetve esetleg a dunaújvárosi főiskolát vonnák össze a kecskemétivel. A szegedi lehetőséggel kapcsolatban meg kell említeni, hogy a gépészeti és műszaki oktatás központja Kecskemét lenne ugyan, de a nagy hagyományokra visszatekintő tanítói és kertészeti képzés perifériára sodródna, amivel gyengülne a város humán és az agrár értelmiségi rétege is – zárta tájékoztatóját az LMP kecskeméti önkormányzati képviselője. 

A politikusok sajtótájékoztatójuk végén elmondták, még májusban szeretnének összehívni egy kerekasztal megbeszélést, amelyen a térség országgyűlési képviselői és az intézmény vezetői vitatnák meg a Kecskeméti Főiskola jövőjét.

Kövessen minket a Facebookon is!