Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 16. 14:10

Autótörténeti mérföldkövek Kecskeméten – a „fecskefarkú” Mercedes

Képgaléria
Autótörténeti mérföldkövek Kecskeméten – a „fecskefarkú” Mercedes
Megkezdődött a visszaszámlálás: négy nap múlva, május 20-án több, mint 80 meseszép Mercedes-Benz oldtimer indul útnak Budapestről, hogy emléket állítson az autózás 125 éves történetének és az első autó megalkotójának, Carl Benz-nek. A VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra mezőnyében ritkán látható, meseszép veteránautókat csodálhatnak meg az érdeklődők: a mezőny május 20-án, pénteken 21 órakor ér célba a budapesti Széchenyi téren (volt Roosevelt téren), majd ugyaninnen rajtol célállomására, a kecskeméti főtérre május 21-én, szombaton 9 órakor. A Csillagtúra résztvevő járművei között olyan autótörténeti mérföldkőnek számító modellek is rajthoz állnak, mint a sokak által „fecskefarkú” Mercedes-nek becézett Mercedes-Benz W 100 / 200-as modell.

A Csillagtúrán induló, 1965-ben gyártott modellre elég ránézni, és máris megértjük hogy miért hívják „fecskefarkú” Mercedes-nek: a jellegzetes hátsó sárvédőélek miatt. A Mercedes-Benz márkára jellemző magasfokú biztonság már ennél a modellnél is nagy szerepet játszott: ez az első olyan típus, amelyben alkalmazták a félig magyar származású Barényi Béla által szabadalmaztatott biztonsági utascellát és a hozzátartozó első és hátsó gyűrődési zónát. Ennek lényege, hogy az autó első és hátsó része elnyeli az ütközés erejét, így az utasok fokozott védelmet élveznek baleset esetén. A „fecskefarkú” Mercedes-ben debütáló biztonsági utascella manapság már minden autóban megtalálható.

 

 

 

 

A „fecskefarkú Mercedes” és a több, mint 80 darab, gondosan karbantartott, csillogó jármű 2011. május 20-án, pénteken 21:00 órától érkezik a budapesti Széchenyi térre (volt Roosevelt térre), majd május 21-én, pénteken 9:00 órától rajtol, hogy délután célba érkezzen a kecskeméti főtérre.

 

Rendezvény neve:VI. Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

Időpont, helyszín:

2011. május 20., péntek, 21:00 órától befutó – Széchenyi tér (volt Roosevelt tér), Budapest

2011. május 21., szombat, 9:00 órától rajt – Széchenyi tér (volt Roosevelt tér), Budapest

2011. május 21., szombat, 16:30 órától befutó – főtér, Kecskemét

 

A Mercedes-Benz Classic Csillagtúra

A manapság oly színes veteránautós élet úttörőjeként indult útjára a Mercedes-Benz Classic Csillagtúra 2003-ban, a Mercedes-Benz magyarországi vezérképviselete és a Mercedes-Benz Classics Magyarország Egyesület szervezésében. A rendezvényen 1980. december 31. előtt gyártott, vagy a stuttgarti Classic Center által „klasszikusnak” minősített Mercedes-Benz autók vehetnek részt. A verseny ún. átlagtartó ügyességi verseny, amely során adott idő alatt adott távolságot kell a résztvevőknek teljesíteni. Ez a fajta verseny elsősorban sok gyakorlást és ügyességet igényel, így lóerőtől függetlenül egyforma eséllyel indulnak a különböző évjáratú és teljesítményű autók. A Csillagtúra különlegessége abban rejlik, hogy – más veteránautós megmérettetésekkel ellentétben – minden évben Magyarország különböző tájegységét fedezi fel, és kizárólag Mercedes-Benz klasszikautók vesznek részt a rendezvényen.

Kövessen minket a Facebookon is!