Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 16. 18:42

A kecskeméti könyvkötészet mesterei: a Tarapcsik Dinasztia

Képgaléria
A kecskeméti könyvkötészet mesterei: a Tarapcsik Dinasztia
Az életműdíjjal is kitüntetett Tarapcsik Dinasztia már 1823 óta dolgozik a könyvkötő szakmában. Idősebb Tarapcsik Sándor, aranykoszorús könyvkötő mester, iparművész, a Kecskemét és Vidéke ipartestület alelnöke már 48 éve, fia, ifjabb Tarapcsik Sándor, a Tarapcsik Dinasztia Bt. tulajdonosa 16 éve dolgozik a szakmában. A cég már minden díjat elnyert, amit a szakmában el lehet érni.

Ifjabb Tarapcsik Sándor a cég tevékenységéről így számolt be lapunknak. – „Cégünk a könyvkötészeten kívül vállalja egyedi bőr- és bársony mappák, oklevél- és plakett tartók, éremdobozokelkészítését, reklámanyagok - tollak, öngyűjtők, kulcstartók, szalvéták emblémák nyomását is.

Ezen kívül természetesen szakdolgozatok, diplomamunkák, doktori disszertációk kötését rövid határidővel vállalunk. Erre külön is büszkék vagyunk, mert hagyományos kötéssel készítjük. Ezt a fajta technikát ma már nem is használják.”

A Tarapcsik könyvkötészet sok híres embernek dolgozott már, köztük II. János Pálpápának, vagy az ENSZ főtitkárának; és több mint 27 éve a Parlament könyvtárának és a minisztériumoknak.

„A könyvkötészet és a nyomdaipar sokat köszönhet a papságnak, sok különleges technikát, szakmai fortélyt találtak fel. Mint a márványmetszés, ami a ferences rendi papság technikája; a barátfűzés - a könyvlapjainak, illetve íveinek összefűzési technikája-, vagy az aranymetszés, amikor a könyv széleit aranyfüst lemezzel égetik.” – számolt be a náluk is használatos technikákról idősebb Tarapcsik Sándor.

Az aranykoszorús könyvkötő mester büszkeségeiről is beszélt lapunknak. „A család tulajdonában van egy nagy becsben tartott, egyházi, latin nyelvű könyv, amit 1759-ben adtak ki. Ezt mi újítottuk fel, azóta is a „családi könyvtár” része. A másik nagy szakmai büszkeségem, hogy egyik tanítványom első lett az Országos Szakmai Versenyen.”

A Tarapcsik Dinasztia Bt. a Wojtyla Barátság Központtal már a kezdetektől mély baráti kapcsolatot ápol. A cég ott segít a háznak, ahol tud. „Szeretek oda járni, mert meghitt és baráti a légkör.” – mondta el Tarapcsik úr.

A könyvkötészet továbbra is várja régi és új ügyfeleit.

 

Tarapcsik Dinasztia

6000 Kecskemét, Mária u 7.

Tel./Fax: 76/320-747

Mobil: 06-30/9856-882, 06-30/9389-448

www.tarapcsik.hu

Nyitva tartás: H-Cs.: 7-16h, P.: 7-15h.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház