Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 19. 09:43

Jegyzők, önkormányzati vagyon, civilek…

Jegyzők, önkormányzati vagyon, civilek…
Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetőivel, valamint a polgármesterekkel folytatott megbeszélést Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az ezt követő sajtótájékoztatón kijelentette: az elfogadott új alaptörvény rendelkezései a kormányhivatalok számára feladatbővülést vetítenek előre, hiszen az önkormányzati rendszer törvényességi felügyelete lehetővé teszi azt, hogy meghatározott esetekben a kormányhivatal jogalkotó aktussal pótoljon olyan rendeletet, amit az adott önkormányzat nem tud megalkotni. A megyei kormányhivatal a gazdálkodás területén is felügyeleti joggal bírhat az önkormányzatok hitelfelvételénél; ha az önkormányzat gazdasági helyzete kritikus, akkor csak a hozzájárulásával történhet hitelfelvétel. A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a feladatok még bővülhetnek az önkormányzati reformmal. Komoly szakmai viták folynak arról, hogy az állam milyen szerepet vállaljon az oktatás és az egészségügy területén. - Ebben a változó közigazgatási struktúrában a jegyzők szerepe mennyiben változik meg a jövőben? – kérdeztük Navracsics Tibortól, aki a megbeszéléseket követően interjút adott lapunknak.

 

- A jegyzők jelenleg a helyi képviselőtestületek, önkormányzati hivatalok vezetői, másfelől államigazgatási feladatokat is ellátnak. Ez utóbbitól mentesülnek a jövőben. Ugyanis mi azt szeretnénk, ha 2013-tól az akkorra kiépített járási kormányhivatalok oldanák meg a települések államigazgatási feladatait.

- Az önkormányzati vagyon kérdését nem igazán tudták rendezni a rendszerváltás óta. Ígérnek megoldásokat ennek normalizálására is?

- Mi abból indulunk ki, hogy amennyiben a vagyon feladathoz rendelt – oktatás, egészségügy stb. -, akkor követnie kell ezt a feladatellátást. Egyéb ingóságok és ingatlanok esetében viszont, az önkormányzati autonómia dönt a sorsukról. 

- A közigazgatás és a jogszabályok jelentős változásait követően, mire számíthatnak a civil szervezetek?

- Véleményem szerint, az új jogalkotási törvény az eddigieknél lényegesen nagyobb teret kínál a civil szervezeteknek is azzal, hogy az Interneten gyors tájékoztatást és véleménynyilvánítási lehetőséget kapnak az új törvénytervezetekről – nyilatkozta lapunknak Navracsics Tibor. - Az önkormányzati szférában is több csatlakozási pontot kell teremteni, hogy a hasznos, nemes célokért az önkéntesség, öntevékenység elvén működő civil szervezetek bekapcsolódhassanak a helyi ügyek alakulásába. 

Kövessen minket a Facebookon is!