Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 19. 09:48

Májusban a megszűnésükről döntenek?

Májusban a megszűnésükről döntenek?
Legfrissebb értesüléseink szerint, napirenden van a Kecskeméti Vízközmű Társulat megszüntetése. A hír azért meglepő, mert a több mint 11 ezer tagot számláló civil szervezet fennállásának elmúlt egy évtizedében remekül szolgálta a lakosság érdekeit: 17 ezer 844 kecskeméti családhoz jutott el a szennyvízcsatorna, a víz, az áram és a gáz társulat hathatós közreműködésével, az útstabilizációkat nem is említve. A megszűnés előzményeiről és folyamatban lévő ügyeikről dr. Fekete László elnököt kérdeztük.

 

- Amikor az ISPA programot követően, amikor az úgynevezett Kis-ISPA szennyvízcsatornázás került terítékre, az önkormányzat a lakossági hozzájárulás szervezését nem adta át a társulatunknak, amint az várható lett volna. Továbbá  a lakossági kezdeményezésre megvalósuló közműépítések támogatási rendszeréről a városi közgyűlés megalkotta a 23/2010.(VI.05.) KR. sz. rendeletét, s ebből kimaradtak a víziközmű társulatra vonatkozó rendelkezések, tehát egyértelművé tette a helyi vezetés, hogy a jövőben nem számít ránk – mondta az előzményekről a társulat elnöke. - Ennek a rendeletnek volt egy érdekes mozzanata, az eredeti előterjesztést a vita során módosították az egyik városatya indítványára, így a már folyamatban lévő ügyekre is érvényes lett a döntés. Magyarán szólva, kivették a korábbi rendelet hatálya alól a folyamatban lévő pályázatokat. Ennek az lett a következménye, hogy körülbelül 60-70, jórész külterületi lakóingatlan tulajdonosának nem 200 ezer forinttal kell hozzájárulni a vízközmű fejlesztéshez, hanem 5-600 ezerrel (plusz vízakna és belső szerelési költségekkel). Ezt több alkalommal igen sajnálatosnak neveztem, a közgyűlés lehetett volna nagylelkűbb. Persze ez tragédiát „csak” az érintetteknek jelentett, mert nem tudták vállalni a költségeket, holott a kútvizük vasas, emberi fogyasztásra alkalmatlan.

- A megszüntetésnek milyen folyamatban lévő ügyei vannak?

- Például olyan lakossági kifogás érkezett a polgármester úrhoz útépítéssel kapcsolatban, amelyben a levélíró megemlítette, hogy a lakossági hozzájárulást a társulat felé teljesítette. Ez az utca is a társulat útstabilizációs programjában vett részt, de közben a programot az önkormányzat átvette, mondván, ott is normális aszfaltút épül, s a hozzájárulás mértékét ezért 70 ezer forinttal megemelte. Amit az utcaközösségek örömmel vállaltak. Dicséretére legyen a városi vezetésnek, hogy a társulat által szervezett utak gyakorlatilag elkészültek, sőt ahol lehetett, még esővízcsatornát is építettek lakossági hozzájárulás nélkül. A társulat az útterveket az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta, és háromoldalú megegyezéssel a MÁV-tól vásárolt, útsabilizációra szánt zúzottkövet  ötforintos köbméterenkénti áron átadta a kivitelezőnek. A levélre hivatkozva mégis felügyeleti vizsgálatot kezdeményezett az önkormányzat, és indítványozta a társulat megszüntetését.

- Erre önök mit reagáltak?

- Már két egyeztetésen túl vagyunk az önkormányzattal. Mindenki számára három dolog most már világos: A társulat megszűnését a Küldöttgyűlésünk mondhatja csak ki, a vízgazdálkodási társulatokról szóló 160/1995.(XII.25.) Kormány rendelet és az alapszabálya alapján. A társulat vagyonát az önkormányzatra hagyja külön elkülönített viziközmű számlán, mely összeget csakis viziközmű beruházásra fordíthat. Az önkormányzatnak át kell venni, mint jogutódnak a társulat összes hátra maradt feladatait. Miután minden társulat-önkormányzati viszony speciális, itt Kecskeméten számos kérdést, ügyet tisztázni kell, illetve lezárni. Itt két megközelítés alakult ki: az önkormányzat azt indítványozta, hogy a társulat soron következő küldöttgyűlése határozzon a megszüntetésről, és elszámoló bizottság felállításáról. A mi vezetőségünk pedig azt képviselte, hogy jobb lenne tisztába tenni az ügyeket és ha már mindkét fél számára tisztázott minden kérdés, akkor kell kezdeményezni az elszámolást a küldöttgyűlésen. Vitás kérdésekben más lehet a társulat jogállása és más az elszámolóé. Ezt a kérdéskört most a jogászok vizsgálják, megállapításaik alapján tárgyal róla intéző-és ellenőrző bizottságunk, és javaslatukat viszem be, mint alternatívát a bizottságok elé. A végső döntés meghozatalára a május 25-re tervezett küldöttgyűlésünk jogosult.

Ismeretes, hogy a városi vezetés és a társulat között feszültség húzódik, vagy húzódott. Az elnök ezt most nem akarta részletezni, de megígérte, hogy a küldöttgyűlésük után tárgyilagos és érdemi összefoglalót ad a lapunknak.

Kövessen minket a Facebookon is!