Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 19. 15:34

Ability Park roadshow: együtt a fogyatékos emberek jobb megértéséért

Képgaléria
Ability Park roadshow: együtt a fogyatékos emberek jobb megértéséért
A Tesco és az Ability Park „Az év támogatottja 2010” program keretében közös roadshow-t indított 2010 októberében, amely most Kecskemétre érkezett. 2011. május 19-én, csütörtökön és 20-án, pénteken várják az érdeklődőket, akik a Tesco áruház parkolójában érdekes és szórakoztató játékok formájában ismerkedhetnek meg a fogyatékos emberek különböző élethelyzeteivel.

Az esélyegyenlőség jegyében rendezett esemény első napján a kecskeméti Tesco áruház parkolójában számos érdeklődő kipróbálta az Ability Park élménypályáját, megismerkedett a kerekes székes pályával, az érzékszervi és jelnyelvi játékokkal, Csodaváros boltjával és postájával, valamint számos más érdekes feladattal.

Az érdeklődők mellett Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét alpolgármestere, illetve Sirkó László, színész, a kecskeméti Katona József Színház tagja is kipróbálta a gyakorlatban, hogy milyen kerekes székkel közlekedni, és így közelebbről is megismerkedett a fogyatékos emberek mindennapjaival.

A mosolyban egymásra találunk, nyelvek, kasztok, pártok felett”– idézte Antoine de Saint-Exupery szavait Katonáné Szabó Gabriella, Kecskemét alpolgármestere. Majd hozzátette, hogy ennek a rendezvénynek az a célja, hogy mosolyt fakasszon a részt vevők arcán, függetlenül attól, hogy „épek” vagy „fogyatékkal” élő embertársaink. Ez a mosoly az egymás értékeit kölcsönösen tiszteletben tartó, szeretetben és elfogadásban gyökerező közös öröm mosolya.

A látás-, hallás- és mozgássérült, valamint autista és értelmi fogyatékos animátorok megmutatják nekünk azt, hogy a világ több annál, amit bölcselmünk felfogni képes. Érdemes próbára tenni képességeinket az Ő világaikban, hogy ezentúl új és gazdagabb értelmet kapjon a mi megszokott valóságunk, és ezen élményekkel gazdagodjon személyiségünk.

Kecskemét városa nevében köszönetemet fejezem ki a Tesco áruházláncnak, amiért nagylelkű támogatásukkal lehetővé tették ennek a programsorozatnak a létrejöttét, és Kecskeméten való megjelenését is. Az Önkormányzat, osztva a Tesco által is képviselt tolerancia és esélyegyenlőség értékeit, maga is törekszik arra, hogy Kecskemét a fogyatékkal élő emberek számára is szerethető és élhető város legyen. Ennek jegyében tervezzük egy fogyatékos gyermekek speciális igényeihez alkalmazkodó játszótér megépítését, amihez szívesen látjuk az imént említett értékeket fontosnak tartó cégek támogatását is – tette hozzá az alpolgármester asszony.

„Civileknek, politikusoknak nemcsak demonstráltan, hanem tevőlegesen is hozzá kell tenniük a fogyatékos emberek életének megsegítéséhez, felzárkóztatásához. Mindannyiunk feladata figyelemmel, elfogadással fordulni hátrányos helyzetű embertársaink felé”– mondta elSirkó László, színész.

"Az év támogatottja”programot Magyarországon 2003-ban hívta életre a Tesco áruházlánc azzal a céllal, hogy olyan alapítványok működését támogassa, amelyek hátrányos helyzetű embereken segítenek, vagy az ő helyzetük, életminőségük javítását célzó programokat, eseményeket szerveznek. A nyolc éves múltra visszatekintő program keretében már számos alapítványt támogatott, rajtuk keresztül pedig számtalan érintett körülményein javított az áruházlánc. A Tesco-Global Áruházak Zrt. a program keretében évente egy pályázót támogat, a támogatás összege 20 millió forint, melyet az áruházlánc biztosít. 2010-ben Magyarországon az Ability Park pályázata bizonyult a legjobbnak.

Az Ability Park a fogyatékos emberek élethelyzeteit szórakoztató és játékos formában bemutató interaktív élménypark. Célja, hogy a látás-, hallás- és mozgássérült, autista és értelmi fogyatékos animátorok által bemutatott játékokkal segítse a fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedését és elfogadását, emellett pedig tartalmas és örömteli élményt nyújtson mindazoknak, akik játszani szeretnének, vagy próbára akarják tenni képességeiket.

 

„Nagyon örülünk, hogy sikerült elnyernünk 2010-ben a Tesco „Az év támogatottja” címét. Az Ability Park számára komoly ismertséget és lehetőséget jelent ez, hiszen a rendezvényekkel így olyan helyekre és olyan emberekhez is eljut a park, akiket egyébként nehezebben tudunk megszólítani. Külön öröm számunkra, hogy a mostani program keretében a Tesco vállalati felelősségvállalási programjához kapcsolódva a roadshow-ban részvevő áruházak munkatársai is részesei lehetnek a programnak. A dolgozók részt vesznek az Ability Park tréningjén, majd az ott szerzett tudással felvértezve egy vetélkedő során mérik össze képességeiket a roadshow egyes állomásain, többek között Kecskeméten is. Így nemcsak pénzügyi támogatást kapunk, hanem előtérbe kerül az áruház dolgozóinak személyes elkötelezettsége és társadalmi felelősségvállalása, amely mindenképpen példaértékű”– mondta el Popele Róbert, az Ability Park rendezvény igazgatója.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy a Tesco az Ability Parkkal közösen tehet azért, hogy növekedjen a fogyatékos emberek társadalmi elfogadottsága. Bízunk benne, hogy a roadshow-val jelentősen hozzájárulunk ahhoz, hogy a fogyatékos emberekkel kapcsolatban túl gyakran tapasztalható közönyt, idegenkedést és sajnálkozást elfogadás és megbecsülés váltsa fel”– mondta el Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója.

 

A TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.

A Tesco Magyarország legnagyobb hipermarket kereskedelmi lánca és második legnagyobb brit befektetője. Itthon közel 24.000 magyar munkavállalót alkalmaz, és minden új áruház nyitásával átlagosan 100-300 új munkahelyet hoz létre. A vállalat 16 éves magyarországi működése során már több mint 200 áruházat nyitott, és mára piacvezetőként közel hárommillió vásárlót szolgál ki minden héten. A Tesco a hazai beszállítók elkötelezett partnereként közel 1000 magyar vállalkozással áll kapcsolatban. Az áruházlánc közleményei a www.tesco.hu, környezetvédelmi eredményei a www.zoldtesco.hu weboldalon olvashatóak.

Kövessen minket a Facebookon is!