Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 20. 05:16 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Pénteken többnyire derült vagy gyengén felhős időre ébredhetünk. Sokfelé teljesen leáll a szél, néhol párás lesz a levegő. A hőmérő higanyszála 10 és 14 °C közé süllyed. Napközben újra nyárias időre számíthatunk, a gomolyfelhőkből elszórtan újra kialakulhatnak záporok, zivatarok, utóbbiakat néhol felhőszakadás, kisebb méretű jég kísérheti. A legmelegebb órákban 25-29°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton reggel is csak kevés felhő lehet felettünk, csapadék nem várható. A szélcsendes vagy gyengén szeles időben 10-15°C közé hűl a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Pénteken is marad a frontmentes idő. A fülledt levegő viszont megterheli a szervezetet: ingerlékenység, kialvatlanság, koncentrációs nehézség jelentkezhet. Ezért kiemelten fontos a folyadékveszteség rendszeres pótlása és könnyen emészthető ételek fogyasztása. 20-25 percnél többet semmiképpen se tartózkodjunk UV-védelem nélkül a napon, mert a fedetlen testrészeink akár ennyi idő alatt leéghetnek!

Közlekedésmeterológia

Pénteken az előző napokhoz hasonlóan elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, melyek területén érdemes nagyobb követési távolságot tartani a nedvessé, csúszóssá váló útszakaszok miatt! A meleg, fülledt levegő hatására fáradtabbak, tompák, dekoncentráltak lehetünk, lassulnak a reflexek, legyünk fokozott figyelemmel a közlekedésben részt vevő társaink felé! A naposabb tájakon az erős napsütés elvakíthatja a gépkocsivezetőket. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

Az elmúlt héten tovább csökkent a pollenterhelés. A legmagasabb terhelés Miskolcon volt, a legalacsonyabb Tatabányán. Még mindig csúcsidőszakában van a fenyőfélék és a vadgesztenye pollenszórása, már csökken a tölgy, a platán, a dió után az eperfafélék pollenkoncentrációja is, egyre emelkedik a levegőben a pázsitfűfélék virágporának mennyisége. Az eperfafélék múlt heti csúcsa után ezen a héten már a legtöbb állomáson és országos összesítésben is a fenyőfélék pollenszemeiből volt a legtöbb a csapdákban. Múlt héten tetőzött, azóta jelentősen csökkent az eperfafélék pollenszórása, heti öszspollenszáma közel a negyedére esett vissza. Tovább csökkent a tölgy virágporának koncentrációja, magas szintet már csak Salgótarjánban és Miskolcon detektálták. Fokozatosan erősödik a pázsitfűfélék pollenszórása – napi koncentrációja a legtöbb helyen elérte a közepes, Békéscsabán és Mosdóson pedig már a magas szintet is. Országszerte jelentősen lecsökkent már a platán virágporának mennyisége. Fokozatosan tovább csökken a dió és a kőris pollenkoncentrációja – közepes szintet leginkább csak a hét első felében monitoroztak. A héten tetőzött a vadgesztenye – napi pollenkoncentrációja több városban is elérte a tüneteket okozó, közepes szintet. A hét elején emelkedett a légköri allergén gombaelemek koncentrációja.

Kövessen minket a Facebookon is!