Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 20. 16:59 | Szerző/forrás: hirös.index

Svéd testvérvárosa lett Kecskemétnek

Svéd testvérvárosa lett Kecskemétnek
Svéd testvérvárosa lett Kecskemétnek, a Grippen ottonában Lidköpingben az elmúlt hétvégén írták alá a két település testvérvárosi szerződését - közölte Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester csütörtökön.

 Kecskemét részéről Szemereyné Pataki Klaudia, Lidköping képviseletében Kjell Hedvall polgármester látta el kézjegyével a szerződést.

    A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester az előzményekről elmondta: a magyar kormány Gripen-projektjének köszönhetően Lidköping és Kecskemét, a két légierőbázissal rendelkező város 2003-ban került kapcsolatba egymással.
    A svéd fél a két város szorosabb kulturális, illetve gazdasági együttműködését kezdeményezte, ennek alapján 2005 áprilisában aláírtak egy együttműködési szándéknyilatkozatot - fűzte hozzá.
    Szemereyné Pataki Klaudia kitért arra, hogy a svéd önkormányzat vezetőinek tájékoztatása szerint a 38 ezer lakosú városnak Kecskemét az első testvérvárosa. Kjall Hedvall polgármester, amikor bemutatta a svéd várost, beszámolt arról, hogy a település Svédország egyik leggazdagabb városa, gazdasági és ipari központ, hitel nélkül gazdálkodik, egyre több gazdasági beruházást finanszíroz - mondta az alpolgármester.
    Közlése szerint 2006-ban a kecskeméti önkormányzat delegációja Svédországba utazott a Gyermekeink és az ifjúság jóléte és egészsége című konferenciára, a lidköpingi küldöttsége pedig részt vett a Hírös Hét Fesztivál idején tartott szakképzési konferencián. Később, 2008-ban svéd önkormányzati delegáció érkezett a kecskeméti repülőnapra és a Hírös Hét Fesztiválra. A két város közös szervezésében 2008-ban Lidköpingben, míg 2009 októberében Kecskeméten rendezték meg a vállalkozói napok rendezvénysorozatát a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével.
    Lidköping légi bázisa a svéd gyártású Gripen vadászgépek pilótáinak kiképzőközpontja, ezért Kecskemétről számos szakember vett már részt ottani továbbképzésen, illetve svéd szakemberek folyamatosan érkeznek Kecskemétre, a Gripen-projekt keretében.

Kövessen minket a Facebookon is!