Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 25. 05:03 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Szerdán reggel az ország nagyobb részén kevés felhő lehet felettünk, keleten viszont közepesen felhős időre ébredhetünk, északkeleten lehet néhol kisebb zápor. A Dunántúlon és északkeleten megélénkül az északias szél. 11-17°C-ig csökken a hőmérséklet. Napközben napos, kellemes idő várható, csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északi szél sokfelé megélénkül, a Dunántúlon és a Tiszántúlon meg is erősödhet. 25-30°C várható a legmelegebb órákban.

Csütörtökön reggel alig lesz felhő felettünk, csapadék sehol sem várható. Az északkeleti, keleti szél gynege lesz, 11-16°C közé hűl a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Szerdán gyenge hidegfronti hatás érvényesül, ami fokozhatja a migrénes panaszokat, növelheti a vérnyomást és a görcshajlamot, valamint az emésztési panaszok kockázatát. A helyenkénti záporok, zivatarok nedves légtömegei megterhelik a keringési rendszert. A kánikula miatt célszerű minél több folyadékot és könnyű ételeket fogyasztani. Az UV-védelemről semmiképpen sem szabad megfeledkezni!

Közlekedésmeterológia

Szerdán a reggeli óráktól többfelé megélénkül, északnyugaton és a Tiszántúlon helyenként megerősödik a szél, ezért csökken a járművek menetstabilitása, vezessünk óvatosan! A nappali gomolyfelhőkből elszórtan zápor, zivatar kialakulhat, melyek területén átmenetileg csúszóssá válhatnak az utak, vezessünk figyelmesen! Néhol az erős napsütés is elvakíthatja az autóvezetőket. A meleg, fülledt levegő hatására fáradtabbak, tompák, dekoncentráltak lehetünk, lassulnak a reflexek, legyünk fokozott figyelemmel a közlekedésben részt vevő társaink felé! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A múlt hét első feléhben alacsonyabb volt a pollenterhelés – keddtől emelkedett, szombaton volt a legmagasabb, aztán vasárnap az esős idő következtében ismét lecsökkent. A legmagasabb terhelést Pesten és Szolnokon mérték, a legalacsonyabbat Székesfehérváron és Tatabányán. A héten tetőzött a fenyőfélék pollenszórása, végéhez közeledik a vadgesztenyéé, a tölgyé, a platáné, a dióé szezonja és tovább csökkent az eperfafélék pollenkoncentrációja – egyre nagyobb arányban van jelen a csapdákban a nyári gyomok virágpora, közöttük is a pázsitfűféléké. A legtöbb városban a fenyőfélék virágporából volt a legtöbb a levegőben. Ugrásszerűen felerősödött a pázsitfűfélék pollenszórása: heti összpollenszámuk 4-szeresére emelkedett. Tovább csökkent az eperfafélék pollenkoncentrációja, végéhez közeledik a tölgy, a dió, a platán, a bükk és a vadgesztenye pollenszezonja is – virágporukból egyre kevesebb helyen mérnek tüneteket okozó közepes koncentrációt. Erősödik a pázsitfüvek mellett a többi nyári gyom pollenszórása is – a csalánfélék és a lórom pollenkoncentrációja néhány helyen már elérte a közepes szintet. A héten emelkedett a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – néhány állomás kivételével mindenütt elérte a közepes szintet, Zalaegerszegen, Győrött, Nyíregyházán és Veszprémben magas koncentrációt is mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!