Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 26. 04:43 | Szerző/forrás: index.hu

Időjárás

Időjárás
36 órás előrejelzés Csütörtökön éjjel mindenütt csökken a felhőzet, reggel alig lesz felhő felettünk, csapadék sehol sem várható. Az északkeleti szél a középső megyékben többfelé élénk lesz, 7-13°C közé hűl a levegő. Napköben országszerte több órás napsütés várható, a déli órákban erős lesz az UV-sugárzás. A szelet a Kisalföldön élénk lökések kísérhetik, a csúcshőmérsékletek 22 és 27°C között várhatóak.

Pénteken reggel országszerte derült, csapadékmentes időre ébredhetünk. Hajnalban még gyenge lesz a légmozgás csak reggel támad fel a szél. A legalacsonyabb hőmérsékletek 9 és 14°C között várhatóak.

Orvosmeteorológiai tájékoztató

Csütörtökön gyenge melegfront terheli majd a szervezetünket a hőség mellett. Ennek következményeként emelkedik a vérnyomás, gyorsul a szívműködés és az anyagcsere. A diabéteszesekre különösen kedvezőtlenül hat az időjárás, mert fokozódik a cukorürítés. A kánikula miatti tompultság nehezíti a közlekedést, érdemes a szokásosnál is jobban figyelni az utakon. Az UV-védelemről ne feledkezzünk meg!

Közlekedésmeterológia

Csütörtökön reggelig még többfelé élénk lökések kísérhetik a szelet, emiatt csökkenhet a járművek menetstabilitása, vezessünk óvatosan! Néhol az erős napsütés elvakíthatja az autóvezetőket. A meleg, fülledt levegő hatására fáradtabbak, tompák, dekoncentráltak lehetünk, lassulnak a reflexek, legyünk fokozott figyelemmel a közlekedésben részt vevő társaink felé! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Pollenjelentés

A múlt hét első feléhben alacsonyabb volt a pollenterhelés – keddtől emelkedett, szombaton volt a legmagasabb, aztán vasárnap az esős idő következtében ismét lecsökkent. A legmagasabb terhelést Pesten és Szolnokon mérték, a legalacsonyabbat Székesfehérváron és Tatabányán. A héten tetőzött a fenyőfélék pollenszórása, végéhez közeledik a vadgesztenyéé, a tölgyé, a platáné, a dióé szezonja és tovább csökkent az eperfafélék pollenkoncentrációja – egyre nagyobb arányban van jelen a csapdákban a nyári gyomok virágpora, közöttük is a pázsitfűféléké. A legtöbb városban a fenyőfélék virágporából volt a legtöbb a levegőben. Ugrásszerűen felerősödött a pázsitfűfélék pollenszórása: heti összpollenszámuk 4-szeresére emelkedett. Tovább csökkent az eperfafélék pollenkoncentrációja, végéhez közeledik a tölgy, a dió, a platán, a bükk és a vadgesztenye pollenszezonja is – virágporukból egyre kevesebb helyen mérnek tüneteket okozó közepes koncentrációt. Erősödik a pázsitfüvek mellett a többi nyári gyom pollenszórása is – a csalánfélék és a lórom pollenkoncentrációja néhány helyen már elérte a közepes szintet. A héten emelkedett a kültéri allergén gombaelemek mennyisége – néhány állomás kivételével mindenütt elérte a közepes szintet, Zalaegerszegen, Győrött, Nyíregyházán és Veszprémben magas koncentrációt is mértek.

Kövessen minket a Facebookon is!