Július 26. péntek, Anikó, Anna
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • Mahatma Gandhi - \"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.\" - állatvédelmi fórum Kecskeméten
Hírek, események 2011. május 26. 13:28

Mahatma Gandhi - \"Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.\" - állatvédelmi fórum Kecskeméten

Képgaléria
Mahatma Gandhi - "Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." - állatvédelmi fórum Kecskeméten
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr - főkapitányság, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc - Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság valamint a Menhely az Állatokért Környezetvédelmi és Állatvédelmi Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány május 26-án, csütörtök délelőtt állatvédelmi fórumot tartott a Bács-Kiskun megyei települések őrsparancsnokainak.

A konferencia témája a megnövekedett állatkínzások miatt az állatvédelmi törvény gyakorlati alkalmazása a BTK. pontjai alapján, valamint az elkobzás illetve a felelős állattartás szabályainak ismertetése volt.

A tanácskozáson részt vett Dr. Pallós László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ, Állategészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság Állatvédelmi Osztály Osztályvezetője, Állatvédelmi Főfelügyelője, Dr. Hegedűs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi igazgató-helyettese, Tőzsér Judit, a Menhely az Állatokért Alapítvány elnöke, a Mentsvár az Állatokért Alapítvány elnöke, a Vidékfejlesztési Minisztérium által megbízott civil állatvédők országos kapcsolattartója. Illetve azok képviselője is, akikről szó volt, Regős Bendegúz a keverék foxi.

Az állatok védelméről és kíméletéről Bozsó Ágnes őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr - főkapitányság állatvédelmi osztály referense tartott előadást. Az állatoknak fájdalmat, szenvedést nem lehet okozni, ugyanis ezt tiltja az állatvédelmi törvény. De erről sajnos sokan nem tudnak. – kezdte előadását Bozsó Ágnes őrnagy. Megtudtuk továbbá, hogy az állatok forgalmazása csakis bőr alá ültetett mikrochippel lehetséges.

Az állatok védelmezéséről már nemcsak beszélnek, tesznek is. 2006 –ban Magyarországon elsőként itt Kecskeméten alakult meg az Állatvédelmi Őrszolgálat, melyet Tőzsér Judit a Gong Rádió ügyvezető igazgatója, lelkes állatvédő, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, a Városi Rendőrkapitányság, és a Bács-Kiskun Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetőivel közösen szervezett meg. Elmondásuk szerint a szervezetek együttműködése nagyon összehangolt. Sok jó példát lehet tovább vinni az országba. Az őrszolgálat azoknak a civileknek nyújt segítséget és útmutatást, akik környezetükben állatkínzást tapasztalnak, illetve a rendőrség munkáját segtik. Egyelőre Bács-Kiskun megyében aktívak, de remélhetőleg hamarosan az egész országban segítenek a bajba jutott állatokon.

Dr. Pallós László elmondta, a társadalom szegmenseinél nagyon sokat változott a helyzet és a hozzáállás az állatkínzással kapcsolatban. De a bejelentéseknél még sokan nem tudják eldönteni, valóban állatkínzásról van –e szó az adott esetben.

Dr. Hegedűs Dénes felhívta a figyelmet arra, hogy vannak esetek, amikor nem szándékos állatkínzásról van szó. Egyszerűen a szociális helyzete nem engedheti meg az illetőnek, hogy enni adjon szegény állatnak. Ezekben az esetekben takarmánnyal, sőt volt olyan eset is, hogy ruhákkal segítettek.

A tapasztalatok szerint sok esetben a lustaság, és a trehányság vezet az állatok szenvedéséhez, mint például az állatok rövid láncon tartása, vagy nem megfelelő élettér kialakítása.

Hogyan segíthet a lakosság az állatkínzások felderítésében?

Az Állatvédelmi Őrszolgálat a +36-20 577-56-17 –es telefonszámán, az [email protected]e-mail címen, vagy az önkormányzatnál Kovácsné Ferenczy Gabriellánál +36-76-512-230 –as telefonszámon, vagy az [email protected]e-mail címen.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Wojtyla Ház