Július 26. péntek, Anikó, Anna
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • „Legyen a zene mindenkié” – „Legyen az animáció mindenkié” – 10. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált
Hírek, események 2011. május 26. 19:06

„Legyen a zene mindenkié” – „Legyen az animáció mindenkié” – 10. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált

Képgaléria
„Legyen a zene mindenkié” – „Legyen az animáció mindenkié” – 10. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált
A Liszt-év jegyében Kecskeméti Animációs Filmfesztivál programjának egyik vezérmotívuma a zene és az animáció kapcsolata lesz. Kodály Zoltánt idézve: „Legyen a zene mindenkié”. Az idei fesztivál mottója a kodályi kijelentés parafrázisa: „legyen az animáció mindenkié”, hiszen ma már nem csak professzionális stúdiókörülmények között, hanem „házilag” is lehet művelni az animációt.

Az idei kecskeméti fesztivál az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat, illetve az európai Liszt emlékév hivatalos programja, amelyek a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közreműködésével valósul meg.

Két éve a KAFF is az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett. Ez azt jelenti, hogy az idei KAFF fődíjas alkotása automatikusan bekerül a Cartoon d’Or-ért, tehát a legjobb európai animációnak járó összdíjért folyó versenybe.

Idén is lesz Európai Animációs Játékfilm, ahol az európai kontinensen gyártott és a velünk párhuzamosan futó nemzetközi szemlék programjaiban sikerrel vetített filmek kerülnek versenybe Kecskeméten. A fesztivál versenyprogramjába választott filmekről a nemzetközi ASIFA elnöke, a koreai Nelson Shin, a tavaly Oscarra is jelölt Kells titka ír rendezője, Tomm Moore, a francia rendező és animátor, Monique Renault, a Kossuth-díjas filmrendező, Rózsa János és a Magyar Filmunió igazgatója, Vezér Éva döntenek majd.

A KAFF az animációs filmszakma valamennyi régi és új, professzionális avagy amatőr körülmények között dolgozó tagjának szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A kiválasztott filmekről a világhíres svájci rendező, Georges Schwizgebel vezetésével Eckhardt Balázs, televíziós rendező, a Kecskeméti TV elnöke, az előző fesztivál fődíjas magyar rendezője, Glaser Kati, Iványi-Bitter Brigitta művészettörténész, a francia animációs játékfilmrendező, Michel Ocelot és a belga rövidfilmrendező, Raoul Servais fognak dönteni.

A filmeket a nagyzsűri mellett idén is több generáció fogja díjazni, így az Országos Diákzsűri mellett a gyermekzsűri, a felnőtt közönség és a Kecskeméti TV nézői is saját maguk dönthetnek az általa legjobbnak tartott film díjáról.

 

FESZTIVÁLDÍJAK

 

7. EURÓPAI ANIMÁCIÓS JÁTÉKFILM FESZTIVÁL

  • Kecskemét város díja 2500E
  • A legjobb egészestés játékfilm díja 2000E
  • A legjobb TV-speciál díja 2000E
10. KECSKEMÉTI ANIMÁCIÓS FILMFESZTIVÁL
  • A fesztivál nagydíja
Kategóriadíjak
  • Rövidfilm
  • TV-sorozat
  • Diplomafilm
  • Videóklip
  • Alkalmazott animáció
Különdíjak
  • A legjobb elsőfilmért
  • A legszínvonalasabb képi formanyelvért
  • A legjobb forgatókönyvért
  • A legjobb zenéért
  • A legjobb animációs munkáért
  • A legjobb 3D
Egyéb díjak
  • A Magyar Filmkritikusok díja
  • A Gyermekzsűri díja
  • Az Országos Diákzsűri díja
  • A Felnőttközönség díja

A fesztivál nyitóestjén, június 15-én Cakó Ferenc fog Liszt Les Preludes-jére homokanimációs show-t varázsolni.

Előadást tart a világ egyik leghíresebb, többszörös Oscar-díjas animációs zeneszerzője és hangrendezője, Normand Roger Kanadából.

A fesztivál megnyitóján a népszerű kecskeméti Csík zenekar vezetője, Csík János és barátai fognak muzsikálni. Ágoston Béla formációja, az Ágoston Trió és immár hagyományosan a Kaláka Együttes is fellép a KAFF-on.

A KAFF-on kiemelt vetítéseken tekinthet vissza a közönség a nagy mesterek életművére: az idén hetvenéves Jankovics Marcell és Richly Zsolt, illetve az idén hatvanadik születésnapjukat ünneplő rendezők, Cakó Ferenc, Orosz István és Szilágyi Varga Zoltán.

A fesztiválon tartják Szalay Péter Balázs Béla-díjas filmrendező elmúlt évben készült dokumentumfilmjének, a Pannónia Filmstúdió történetét feldolgozó Átrajzolt film első részének premierjét is.

A 2011-es év kettős ünnep a kecskemétiek és az animáció kedvelői számára. Az idén tizedik alkalommal megrendezésre kerülő KAFF mellett a Kecskeméti Stúdió is idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évét. A jubileum jegyében összeválogatták az előző kilenc fesztivál díjnyertes filmjeinek a legjavát, illetve a stúdió eddigi legsikeresebb alkotásaiból is levetítenek majd egy csokorra valót.

Az idei fesztivál hivatalos szignálfilmjét a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakos diákjai készítették.

A filmek, mint az eddigi fesztiválokon mindig, ingyenesen látogathatók.

Érdekesség, hogy idén először német nyelvű vetítés is lesz, melyre az itt élő német ajkú gyerekeket várják.

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál versenyprogram filmjeit idén nemcsak Kecskeméten, hanem a kecskeméti térség öt településén is megtekinthetik a nézők, így Ágasegyházán, Ballószögön, Kerekegyházán, Lajosmizsén és Tiszakécskén. Az 500.000 forintnyi összegű közönségdíjat is a Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás ajánlotta fel. – mondta el lapunknak Mikulás Ferenc, fesztivál igazgató.

 

Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere szerint ember feletti munka egy ilyen fesztivál megrendezése, és gratulált Mikulás Ferenc, fesztivál igazgatónak. A városnak egy feladata van, hogy egy biztos bázist nyújtson a fesztiválnak. A KAFF egy emblamatikus program Európában, illetve egy teszt is, hogy a Városháza udvara mennyire tud az animációs kultúrának helyet adni.

 

FESZTIVÁLHELYSZÍNEK

Fesztiválközpont: Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ

SZAFT: SZIGMA Kiállítótér

További vetítési helyszínek: Kecskemét Városháza díszudvara, Kecskeméti Ifjúsági Otthon (Otthon Mozi).

Egyéb helyszínek (kiállítások, workshopok): Kecskeméti Képtár (Cifrapalota), Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, Katona József Könyvtár, Művész Kávézó.

 

ESEMÉNYEK

 

Ünnepélyes megnyitó

Június 15., szerda 10 óra, Kulturális és Konferencia Központ

A fesztivált megnyitja Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

 

Ünnepélyes díjkiosztó

Június 18., szombat, 19 óra, Kulturális és Konferencia Központ

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház