Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 29. 15:30

Borral öntözték meg Szent Orbán szobrát

Képgaléria
Borral öntözték meg Szent Orbán szobrát
Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, Bács-Kiskun megye 7. számú (Kalocsa) választókerületének országgyűlési képviselője köszöntötte a több ezres érdeklődő látogató tömeget vasárnap, a 31. Orbán Napi Borünnepen, Hajóson. Ahol hívogató muzsikaszóval várta a borbarátokat a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar, majd az ünnepélyes megnyitót követően köszöntötték a borkirálynőt, kihirdették a borverseny eredményeit, megöntözték borral a fából készült Szent Orbán szobrot, felvonultak a borlovagok a Szegedi Mazsorett Csoport kíséretében, végül pedig új borlovagokat is avattak.

Semjén Zsolt a hajósi Szent Orbán szoborral kapcsolatos vasárnap reggeli „élményét” osztotta meg a hallgatósággal. Az egyik budapesti szerkesztőség munkatársa hívta fel a sajtó titkárát telefonon, és érdeklődött arról, hogy valóban Hajósra megy-e a miniszterelnök-helyettes, ahol tényleg Orbán szobrot avat?

 

- Nem, ez a szobor már régóta meg van – felelte az újságírónak a képviselői titkár.

- De Orbán szobor! – vágott vissza a média munkás, majd azután faggatódzott, hogy mikor avatták szentté az illetőt. Ekkor derült ki, hogy két malomban őrölnek. A titkár a hajósi Szent Orbán szoborról beszélt, míg a csalódott újságíró úgy gondolta, hogy Orbán Viktor kapott (kap) szobrot a településen. Mivel a félreértést tisztázták, a pesti kiadású lapot már nem is érdekelte tovább az esemény.

De ki is volt Szent Orbán? I. Orbán pápa születésének ideje ismeretlen, 222.-ben I. Callixtus halála után választották a római gyülekezet püspökévé, és tisztségét nyolc évig viselte. A középkori hagyomány szerint I. Orbán rendelte el, hogy a mise áldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék, ezért kehellyel, vagy szőlőfürttel szokták ábrázolni Részben ezért is választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak.

Május 25-én ünnepeljük Szent Orbán napját. A hagyomány szerint Orbán az utolsó fagyosszentek egyike, s mint ilyen, kultuszát többek között annak is köszönheti, hogy ez az időszak a szőlővirágzás ideje, és a fagyok súlyos károkat okozhatnak a későbbi termés szempontjából.

Az országban sok helyen találkozhatunk szobrával, de több templomot és kápolnát is szenteltek már tiszteletére. Ha Orbán megvédte a termést a fagytól, borral vendégelték meg a gazdák. Ha fagykáruk lett kikapott a szobor: bizony-bizony megvesszőzték.

Hajóson vasárnap borral locsolták meg a fából készült szobrot. Hiszen egyelőre szépen mutatkozik a szőlőtermés, de a jó hírről óvatosan beszél pincefalu. Biztos, ami biztos, Szent Orbán segítségét kérték a jeles ünnepen, melyen – becslések szerint - mintegy 15-20 ezer vendég fordult meg a pincékben, illetve a pincefaluban. Köztük volt Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke, valamint Bagó Zoltán, az Európai Parlament képviselője is.

                                                                                                                             N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!