Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2011. május 31. 13:28

Biogáz üzemet avattak Kecskeméten - Lapszemle , Képgaléria

Képgaléria
Biogáz üzemet avattak Kecskeméten - Lapszemle , Képgaléria
A ma elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli az az új, a Norvég Alap támogatásával felépült biogáz-üzem, amely a térség mezőgazdasági, valamint konzerv- és élelmiszeripari melléktermékeinek feldolgozásával állít elő villamos- és hőenergiát - közölte a beruházást megvalósító Agrowatt Környezetvédelmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kedden Kecskemét-Kispáiban, a létesítmény ünnepélyes átadásán.

Édes Zoltán elmondta: a gazdasági világválság miatt mintegy két éves csúszással elkészült projekt összességében mintegy 900 millió forintba került. Ebből 1,25 millió eurót, azaz mintegy 340 millió forintot a Norvég Alap pályázati támogatásaként nyert el a vállalkozás. A vezető jelezte: a kategóriájában a térség legnagyobbjának számító új létesítmény próbaüzeme napokon belül elkezdődik.
 

\"Vegar
Vegar Andressen, a Norvég királyság magyarországi nagykövetségének képviselője és Nyikos Györgyi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára beszélget az átadóünnepséget követően.


A biogáz-üzemben Kecskemétről és a város vonzáskörzetéből beszállított sertés-, illetve szarvasmarhatrágyából, konzervgyári kukoricahulladékból, valamint élelmiszeripari hulladékokból, maradékokból állítanak elő hő- és elektromos energiát. Mindemellett a cég kutatóközpontként és referenciaüzemként is működik majd, mely a tulajdonosok szándékai szerint a későbbiekben aktív szerepet vállal a hazai mezőgazdasági biogáz-hasznosítás fejlesztésében és a városban folyó szakirányú képzések gyakorlati hátterének megteremtésében.

Kövessen minket a Facebookon is!